Koalice rozhoduje o spoluúčasti u lékaře

14. listopad 2008

Úmorné debaty o zdravotnictví trvají už dva roky a jak svědčí nervozita politiků, všichni toho už mají dost. Ke svému vrcholu se blíží třetí fáze a její výsledek bude pro občany nejdůležitější ze všeho, co zatím při reformách Topolánkovy vlády zažili.

Jedno z rozhodujících jednání proběhne v sobotu mezi experty ministerstva zdravotnictví a obou menších koaličních stran. Jeho výsledek bude znamením, jak může skončit koaliční schůzka plánovaná na úterý a také schůze vlády, která by měla ve středu hlasovat o čtyřech reformních zákonech.

Proto stojí za to, ještě jednou sebrat veškerou pozornost a prozkoumat, co se vlastně na nás chystá. Patří bohužel ke zvykům tuzemských politiků, že to neříkají úplně na rovinu.

Jednou větou: jde o to, kolik budeme doplácet v příštích letech u lékaře. Tentokrát není řeč o poplatcích u lékaře, tedy částkách ve výši třiceti, šedesáti, nebo devadesáti korun za návštěvu v ordinaci či nemocnice, anebo za položku na receptu.

Jde o mnohem víc, o částky, které dosahují tisícových hodnot a snadno by mohly být řádově větší.

Spoluúčast je něco jiného, než poplatky, při spoluúčasti pacient doplácí cenu léku, zdravotnických pomůcek i samotné lékařské péče.

Dnes do kategorie spoluúčasti patří doplatky za léky, které nejsou plně hrazeny pojišťovnou, případně nejsou hrazeny vůbec, i když mají nepochybný medicínský účinek.

Podle navržených zákonů, zvláště novely zákona o zdravotním pojištění, se prostor pro spoluúčast nápadně rozšíří.

Předně se bude doplácet za zdravotnické pomůcky a materiál. Tuto změnu ministerstvo zdravotnictví často komentuje s tím, že půjde z pohledu pacienta o blahodárnou změnu. Dosud totiž měl pacient na vybranou ze dvou možností. Na jedné straně mohl přijmout protézu či sádru plně hrazenou ze zdravotního pojištění, musel se však často spokojit s horší kvalitou. Na druhé straně mohl za vlastní peníze nakoupit lepší materiál.

Změny jsou výhodné pro pacienta, který chtěl lepší sádru či protézu. Za kvalitnější pomůcku zaplatí nižší cenu, protože se od ní odečte úhrada ze tu horší, které je plně hrazena pojišťovnou. Vytvoří se zkrátka stejná praxe jako u léků

V této části zákona ještě neexistuje mezi koaličními stranami spor. Spoluúčast se však rozšiřuje ještě dál, na samotnou zdravotní péči. Otevře se tedy možnost, aby občan doplácel na operace, na diagnostiku či dlouhodobé terapie. To už jde označit za revoluci.

Z pohledu reformátorů je spoluúčast pozitivní nástroj ke zvýšení kvality zdravotních služeb. Na tom je hodně pravdy. Právě doplatky zámožnějších lidí otevírají tuzemský trh kvalitnějším lékům a mohly by tak fungovat i u zdravotnických pomůcek. V důsledku na tom vydělají všichni, protože jednou zavedené léky či materiál se časem začnou používat masově a budou pojišťovnou plně hrazeny.

Mohlo by to fungovat i u lékařské péče, tady je však situace složitější. Právě lékařské výkony jsou na zdravotnictví tím nejdražším a právě u nich tedy vzniká riziko, že vznikne trvalé rozdělení na péči pro chudá a bohaté, kteří si mohou připlatit.

Nebezpečí nejde přehlédnout i z toho důvodu, jak jsou zákony napsány. U léků i zdravotnických pomůcek dnes existují tabulky, které pevně stanovují maximální cenu materiálu i částku, kterou za ně hradí pojišťovna. Jsou právně závazné a nikdo nesmí žádat či hradit vyšší cenu. U lékařských výkonů ale nic takového neexistuje a reformátoři ani nepočítají, že obdobné tabulky vzniknou.

Ministr zdravotnictví argumentuje tím, že léčení je vždy velice individuální, a žádný přehled výkonů se stanovenými cenami ani sestavit nejde. Jak tedy chce zabránit tomu, aby lékaři žádali za své služby stále více peněz a aby pojišťovny stále víc na svých výdajích šetřili, což by logicky vedlo k tomu, že spoluúčast poroste nekontrolovaně a bez jakéhokoli omezení.

Reformní tým připravil některá opatření, která by měla každému kvalitní péči přece jen zaručit a přitom udržet spoluúčast pod kontrolou. Vznikne katalog výkonů, který popíše doporučené klinické postupy. Zároveň bude platit pravidlo, že alespoň jedna terapie pro každou nemoc musí být zdarma. Pokud se tedy katalog výkonů nastaví rozumně, bude kvalitní péče bez doplatků zaručena.

Přesto katalog výkonů riziko vysoké spoluúčasti neodstraní. Má být totiž pouze doporučením pro lékaře i pojišťovny. Nutno dodat, že takto nastavený systém ani neumožňuje, aby se občané na neočekávaně vysokou spoluúčast připojistili.

Experti lidovců a zelených tedy popsaným změnám brání. Jejich alternativa zní, že o katalogu výkonů je třeba ještě jednat a pokud možno ho sepsat ještě předtím, než zákony začnou platit.

Jak dopadne tento spor, je pro občany významné z pochopitelných důvodů. Rozhodne se možná už během nejbližšího týdne.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Petr Holub
Spustit audio