Klára Notaro: Komik a drogy

18. březen 2023

Od začátku února se francouzská média zabývají automobilovou nehodou, která se stala v pařížské oblasti nedaleko historického města Fontainebleau.

Proč se mluví právě o této nehodě? Protože ji způsobil oblíbený komik a dramaturg Pierre Palmade. Jeho sympatická tvář se čtveráckýma očima patří na scénu francouzského divadla a filmu už třicet let a je zárukou dobré zábavy.

Čtěte také

Auto, které  řídil Pierre Palmade, sjelo do protisměru a narazilo do auta, ve kterém cestovali členové jedné rodiny. Všichni byli vážně zranění: malý chlapec, jeho otec a mladá žena ve vysokém stupni těhotenství, jejíž dítě nehodu nepřežilo. Zdecimovaná rodina.

Laboratorní testy prokázaly, že při nehodě byl Pierre Palmade pod vlivem kokainu a jiných drog. To bohužel nebylo žádné překvapení, protože Palmade je známý také jako toxikoman a byl již kvůli drogám v minulosti odsouzen.

V jedné ze svých knih se herec čtenářům svěřuje, že ho závislost na kokainu trápí, ale že drogami ubližuje jen sám sobě, a ne jiným. Toto tvrzení ale už není pravda.

Nad ekcesy bohémů se zavíraly oči

Ve Francii bohužel po desetiletí platilo, že drogy jaksi patří k uměleckému životu, a nad ekcesy bohémů se zavíraly oči. Herci a zpěváci byli vzory pro mladé lidi nejen pro své umění, ale i pro životní styl.

Jedním z nejznámějších francouzských hudebníků, který bral drogy a nijak se tím netajil, naopak to byla jeho značka, byl geniální skladatel a básník Serge Gainsbourg, který ovšem předčasně zesnul.

Další úžasný herec a humorista, Coluche, zakladatel dobročinné organizace Restaurace srdce (to jsou jídelny zdarma pro chudé lidi), byl také konzumentem kokainu. A také zemřel jako mladý člověk.

Čtěte také

Tito dva doslova zbožňovaní umělci a nekonečná řada dalších známých lidí ze showbyznysu dělali, ač nechtěně, reklamu drogám.  

Co s tím? Konzumace všech drog stoupá, osvěta ve školách asi nestačí a prevence v médiích je neviditelná.  

Kokainu se do Francie dostává den co den obrovské množství. Na široké pláže v Normandii  moře vyplavuje balíky s kokainem, které si vyzvedávají francouzští překupníci. Naloží balíky do svých luxusních vozů a odvezou je dál do vnitrozemí. Jak se balíky dostanou na pláže? Většinou je vyhodí z lodi obchodní partneři z Afriky nebo Latinské Ameriky.

Když policie dopadne skupinu, ta se okamžitě obnoví. Je to jako boj se stohlavou saní. Zájemců o tuto nebezpečnou práci je mnoho.

Čtěte také

Denně se na silnicích ve Francii odehrávají vážné nehody způsobené drogami. Ani se už o nich nemluví, případ se vyšetří, někdy je pachatel potrestán brzy, někdy se jeho kauza dostane k soudu až po dlouhé době.

Teprve se ukáže, zda Palmade bude pobývat coby nemocný člověk v nějakém zařízení pro drogově závislé, nebo se dostane do vězení. On, coby prominent, by byl asi v pařížské věznici Santé – což znamená Zdraví, protože zde býval špitál.

Případ slavného herce Pierra Palmada by měl posloužit jako příklad, kam až vede závislost na kokainu, po kterém jsou lidé tak vtipní a tak zábavní, a nakonec tak neštastní.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio