Kirchnerovská Argentina

22. říjen 2011
Sedmý světadíl

V Argentině se budou 23. října konat prezidentské volby a za jasnou favoritku na vítězství je považována současné prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner.

Ta v čele Argentiny v roce 2007 vystřídala svého manžela a jejich politický styl, který vzešel ze státního bankrotu, jímž Argentina prošla v roce 2001, je natolik charakteristický, že se pro něj vžilo označení „kirchnerismus”. Po 8 letech s touto nacionálně a populisticky vypjatou doktrínou se zdá, že jsou Argentinci spokojení a chystají se na další podobné roky. O tom, jaká je současná kirchnerovská Argentina a v čem všem ovlivnil ekonomický kolaps tamní politickou praxi, hovoří v následujícím příspěvku Gabriel Salvía z Centra pro otevřenost a rozvoj Latinské Ameriky v Buenos Aires.

Populističtí politici slaví velké úspěchy v mnoha zemích Latinské Ameriky. Mezi ty nejznámější patří Hugo Chávez ve Venezuele či Evo Morales v Bolívii, ale oportunistická politika není cizí ani Argentině. Proč jsou populisté úspěšní i v této, jak se říká „nejevropštější” latinsko-americké zemi? Čím je charakteristický kirchnerismus, tedy politika předchozího prezidenta Nestora Kirchnera a jeho manželky, současné prezidentky, Cristiny? A proč se kirchnerismu v Argentině tak daří? I nad těmito otázkami se opět zamýšlí Gabriel Salvía.

autor: Lucie Christovová
Spustit audio