Kim Čong-un a jeho ženy: manželka musí být atraktivní, sestra zobrazením tvrdě pracující Korejky

1. listopad 2017

Když severokorejský vůdce Kim Čong-un nedávno navštívil nově zrenovovanou továrnu na kosmetické výrobky v Pchjongjangu, doprovázely ho dvě ženy. Kimova manželka Ri Sol-ču stála po boku svého muže, když procházel výrobní závod. Na sobě měla elegantní černý oblek s květovaným vzorem a v ruce držela malou kabelku. Opodál, oděná v outfitu představitelky komunistické strany a vybavená poznámkovým blokem, postávala mladší sestra severokorejského vůdce, Kim Jo-čong. Obě ženy mají v Kim Čong-unově Severní Koreji pevně stanovený úkol, který při inspekci továrny plnily.

Úkolem manželky je vypadat atraktivně a vyzařovat prestiž, zatímco sestra má ztělesňovat význam tvrdé práce. Obě přitom prozrazují detaily o jinak neprůhledném režimu. O dvou mladých ženách a jejich postavení v režimu dynastie Kimů se rozepisuje americký deník Washington Post.

„Manželka Kim Čong-unovi umožňuje předvádět jeho jemnější stránku. Tvoří mladý, moderní, energický pár,” řekla listu americká koreanistka Jung Paková z think tanku Brookings Institution. „Nová generace Severokorejců vyrůstající v době nukleární hrozby si teď spojuje asertivitu s atraktivitou. Myslím, že jim to dodává naději,” domnívá se expertka, která dříve pracovala pro CIA. Kimova mladší sestra, věkem kolem třicítky, patří k nejbližším poradcům severokorejského vůdce. Kim Čong-un ji tento měsíc jmenoval členkou politbyra vládnoucí Korejské strany práce a posunul ji tak blíže k vedení strany. Podle koreanistky Pakové je ale jasné, že nemá mocenské ambice a plně podporuje svého bratra.

Úspěšné Severokorejky

Postavení žen v Severní Koreji je různé. V komunistickém režimu je více žen zapojeno do pracovního procesu než v sousední Jižní Koreji, mohou dokonce sloužit v armádě. Právě ženy v Severní Koreji v současnosti vydělávají nejlépe. Zatímco muži pracují v chátrajících státních podnicích za velmi nízké mzdy, jejich manželky prodávají na trzích vše od domácích rýžových koláčů po dovážené rýžové vařiče.

Trhy se těší čím dál větší oblibě a ženy tak nezřídka vydělají několikanásobek toho, co jejich manželé. Jiné aspekty života se ale i nadále řídí konfuciánskými ideály hierarchie, které na Korejském poloostrově převládají dlouhá staletí. Ženy jsou považovány za občany druhé kategorie a jejich hlavním životním údělem je vychovat novou generaci vojáků. Pojem mateřství má v Severní Koreji velký význam.

Příbuzní a cesta k funkci

Drtivá většina žen na vyšších pozicích se k nim dostala díky příbuzenským vztahům. Nejznámější ženou severokorejské historie je Kim Čong-suk, první manželka zakladatele režimu Kim Ir-sena a matka Kim Čong-ila. Korejci ji uctívají jako bojovnici proti imperialismu. Bývalý vůdce Kim Čong-il se na veřejnosti nikdy neukazoval s žádnou ze svých pěti společnic. Když ho Kim Čong-un v roce 2011 v čele státu nahradil, začal režim vytvářet idol z Ko Jung-hui, matky současného lídra.

Korejky zpracovávají zeleninu před domem, na ulici i na tržišti (Boseong)

Jeho mladší sestra Kim Jo-čong se na veřejnosti objevila poprvé koncem roku 2011, na pohřbu svého otce. V současnosti je podle všeho zodpovědná za budování veřejného obrazu bratra, myslí si Michael Madden, expert na severokorejské režimní špičky. Kim Jo-čong teď vede oddělení propagandy a agitace v Korejské straně práce, za což ji sankcionovalo americké ministerstvo financí. Na starosti měla v nedávné době také logistiku několika důležitých událostí, včetně vojenské přehlídky.

„Kim Jo-Čong vždy stojí někde opodál, schovává se za svého bratra. Sama o sobě není až tak důležitá, ale je součástí vládnoucího režimu,” poznamenává koreanistka Paková. V Severní Koreji je krev rozhodně hustší než voda, podotýká deník Washington Post. Dynastie Kimů si udržela vládu po více než sedm desetiletí mimo jiné tím, že spoléhá na věrnost nejbližších rodinných příslušníků.

Žena z elitní rodiny

Také manželka Kim Čong-una pochází z nejužších mocenských kruhů. Ri Sol-ču, pravděpodobně o několik let mladší než její třiatřicetiletý manžel, vzešla z elitní rodiny, která pomohla dynastii Kimů k moci. Má se za to, že Ri zpívala v orchestru Unhasu, jednom z propagandistických nástrojů režimu, a že se v roce 2005 zúčastnila sportovního klání v Jižní Koreji jako členka týmu roztleskávaček. Pár pravděpodobně dala dohromady Kimova teta, vzali se v roce 2009 nebo 2010 s požehnáním Kim Čong-ila. Údajně mají dvě nebo tři děti, jen o jednom z nich ale existuje svědectví. Při návštěvě Severní Koreje v roce 2013 se s rodinou setkal americký basketbalista Dennis Rodman. Sportovec tehdy reportérům řekl, že si pochoval malou Ču-e a mluvil s paní Ri.

Na veřejnosti hraje Ri Sol-ču roli oddané manželky, která je vždy perfektně oblečená. Rodina Kimů má ztělesňovat nový socialistický ideál: Severní Koreu jako moderní zemi, která má styl a nukleární zbraně. Tento obraz by ale se podle koreanistky Pakové mohl ukázat jako problematický, protože vzbuzuje očekávání. Obyčejný Severokorejec, který tvrdě pracuje, a jeho představy nejsou naplněné, nemůže žít konzumní sen, uzavírá pro americký deník Washington Post Paková.

Spustit audio