Kerry tvrdě zaútočil na Bushe

21. září 2004

Předvolební kampaň ve Spojených státech se citelně přiostřila. Demokratický kandidát John Kerry se včera v New Yorku pokusil zareagovat na průzkumy veřejného mínění, jež mu v posledních dnech a týdnech nebyly nakloněny. Současně se rozhodl pro tvrdší kritiku Bushovy administrativy - zjevně pod dojmem nedávného nominačního sjezdu republikánů, na kterém zazněly na jeho adresu poměrně tvrdé útoky.

Podstatnou část svého projevu věnoval John Kerry americké bezpečnosti a válce v Iráku. Zjevně si uvědomuje, že při tom kráčí po tenkém ledě, takže ani jednou neodsoudil akci jako takovou. Naopak, za svržení diktátora Saddáma Husajna se postavil. Tvrdě ale kritizoval způsob a strategii, jakou prezident Bush zvolil. Doslova řekl, že Bílý dům učinil sérii "katastrofálních rozhodnutí".

George Bush, podle něho, neřekl Američanům pravdu o zbraních hromadného ničení, z Bagdádu se stalo útočiště pro teroristy a Spojené státy jsou nyní méně bezpečné, než předtím. Kerrymu se nelíbí také obrovské náklady, jež si válka v Iráku vyžádala a nadále vyžaduje. Dobře ví, že právě to je pro mnohé nerozhodnuté Američany vážný argument.

Politika Bílého domu je tedy, podle Kerryho, poznamenána na jedné straně příliš velkými sliby a na straně druhé velmi slabým plánováním, nedostatkem upřímnosti, arogancí a celkovou neschopností. "Prezidentovo ujišťování, že by dnes v Iráku konal úplně stejně, je jasným varováním pro budoucnost", prohlásil doslova Kerry. A dodal: "Rozhodování v těchto volbách bude jasné - více ze stejného soudku s prezidentem Bushem, nebo nový směr, díky kterému budou naši vojáci i Amerika bezpečnější".

Kerry kritizoval i to, že nedostatečné plánování vojenské akce vyčerpalo Spojené státy natolik, že Usáma bin Ládin dodnes běhá po svobodě. Zmínil i to, že ve chvíli, kdy prezident Bush z letadlové lodě slavnostně oznámil ukončení války v Iráku, ve skutečnosti všechno teprve začínalo. Nakonec, "samotný prezident Bush připouští, že v Iráku se přepočítal" - dodal doslova Kerry.

George Bush, který byl právě ve státě New Hampshire, okamžitě reagoval. Prohlásil, že Kerry si sám protiřečí a "dává přednost stabilitě diktátorského režimu před nadějí, bezpečností a demokracií". Obvinil ho, že pro vlastní návrhy, týkající se dalšího postupu v Iráku, využil myšlenky nynější administrativy. Zopakoval také Kerryho větu z demokratických primárek, že totiž "pokud někdo nevěří, že odstranění Saddáma Husajna učinilo Irák bezpečnějším, nemůže se stát americkým prezidentem". "Sám bych to nedokázal říci výstižněji", poznamenal k tomu George Bush.

Zdá se, že oba tábory mají jasno v hlavních tématech. Demokraté budou zpochybňovat kredit prezidenta Bushe tvrzením, že neřekl Američanům pravdu o Saddámových zbraních, a současně budou upozorňovat na nedobrý stav ekonomiky a na to, že v zahraniční politice nedokáže Bush vytvořit dostatečné zázemí spojenců.

Republikáni budou pro změnu vykreslovat Johna Kerryho jako nerozhodného politika, který se přiklání na různé strany a vůbec není zárukou pevného vedení či americké bezpečnosti v těžkých časech války proti terorismu.

Oba tábory se dohodly na velmi důležitých televizních diskusích obou kandidátů, podle kterých se mnoho amerických voličů nakonec rozhoduje. Republikáni chtěli původně omezit jejich počet na dvě, nakonec ale souhlasili se třemi. První se má týkat zahraniční politiky a domácí bezpečnosti, a bude se odehrávat 30.září v jednom z klíčových států - na Floridě. Obecenstvo by měli tvořit nerozhodnutí voliči a nyní se diskutuje, podle jakého klíče se mají vlastně vybírat.

Další dvě diskuse budou probíhat v St.Louis a v Arizoně. Jedna bude obecná a další se má týkat domácích otázek a ekonomiky. Oba volební týmy si dobře uvědomují kvality protivníka. Jeden z Bushových manažerů Ken Mehlman prohlásil, že John Kerry je mimořádně dobrý právě v diskusích. A Kerryho mluvčí Christine Andersonová upozorňuje, že Bush vlastně žádnou významnější debatu ve své politické kariéře zatím neprohrál, takže John Kerry si uvědomuje, že ho čekají nejtěžší diskuse jeho života.

Mimochodem, sledovanost televizních duelů před čtyřmi lety (mezi Bushem a Al Gorem) byla obrovská. První z nich vidělo 47 milionů diváků a druhou a třetí o deset milionů méně. Vzhledem k tomu, že preference jsou přes malé výkyvy stále vyrovnané, očekává se podobný zájem i nyní. Experti tvrdí, že to budou jedny z nejzajímavějších voleb v americké historii.

autor: Daniel Raus
Spustit audio