Když je venku 37 stupňů, nastavte klimatizaci na 26, radí Bohumil Kotlík ze zdravotního ústavu

10. srpen 2015

Ve svetru, šále a rukavicích – i tak může vypadat běžný pracovní den uprostřed horkého léta, přinejmenším pokud ho trávíte v klimatizované kanceláři. Zatímco jednomu je horko, jiní se třesou zimou.

V drtivé většině to bývají ženy.

Důvodem je nejen mužská dominance, ale hlavně také dress code, čili společensky přípustné oblečení.

To je i případ 27leté Kateland Oakesové z Washingtonu, která Českému rozhlasu řekla:

„Ženy v létě nosí lehké oblečení, zatímco muži na sobě mají všechny vrstvy – nátělník, košili, kravatu, celý neprodyšný oblek. A právě oni ve velkých kancelářích často kontrolují ovládání klimatizace."

Usmívá se Kateland a líčí mi poněkud kuriózní letní zážitky.

"Bylo to příšerné, v létě jsme si nosily do práce malé přímotopy. Já vím, je to šílené, v době globálního oteplování takhle mrhat energií! Běžně jsem seděla v práci v rukavicích, šále, svetru. Když bylo nejhůř, zahřívala jsem se během pro kávu. Problém je v tom, že ve velkých kancelářích je teplota regulovaná centrálně a ani nemůžete otevřít okno," otřásá se při vzpomínce.

Teplota v místnosti je věcí kompromisu

Ani Česku se nevyhnou bojům o klimatizaci, respektive o její nastavení na pracovišti. Češi spíše vidí jako hlavní problém spojený klimatizací zdravotní problémy, které jim práce v klimatizovaném prostředí způsobuje.

Jak by se měla klimatizace správně používat, aby se předešlo co nejmenším dopadům na lidské zdraví?

Logo

„Udává se, že by se rozdíl mezi nastavením vnitřní teploty na klimatizaci a venkovní teploty měl optimálně pohybovat mezi pěti až sedmi stupni. Samozřejmě v případech, že je venku 37 °, tak to nastavení bude trošičku jiné, ale nemělo by překročit 26 stupňů ve vnitřním prostředí, protože potom už ta klimatizace ztrácí jakýkoliv efekt,“ odpovídá vedoucí oddělení hygieny ovzduší a odpadů Státního zdravotního ústavu Bohumil Kotlík.

Problémem podle něj je, že rozlišujeme několik typů systém výměny vzduchu, „ať už se jedná o tzv. spit jednotky, které cirkulují vzduch v místnosti, nebo celobudovový systém, který to rozvádí, anebo systém, který přivádí pouze čerstvý vzduch.“

Lidé na pracovišti si kvůli klimatizaci stěžují na teplo nebo zimu.

„Vjem zimy a tepla je výrazně individuální. Z 10 lidí, pokud nastavíte určitou teplotu, bude čtyřem perfektně, čtyřem bude zima a dvěma bude teplo. Tak to bohužel funguje. Je to vždycky o určitém konsensu,“ dodává Bohumil Kotlík.

autoři: lek , mvo , rkr , Michael Rozsypal
Spustit audio