Kdybyste si kupovali rádio, vybrali byste si digitální?

29. červenec 2014
Radiofórum

Rozhlasová digitalizace čeká na potřebný zákon, její hlavní otázkou je termín vypnutí analogového signálu.

Na připravovaných změnách spolupracuje Český rozhlas s ministerstvem kultury, stanovení termínu je ale politické rozhodnutí, které teprve musí přijít.

Digitalizace je jeden z dalších plánů generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana. Ten byl do své funkce jmenován před třemi lety koncem července, uplynula tedy polovina jeho mandátu. Peter Duhan nyní také připravuje rozhlas na uvedení čtvrté stanice do pásma velmi krátkých vln. Pokud projdou nutné změny v parlamentu, stanice Plus by mohla ve VKV vysílat v únoru či březnu příštího roku.

Kde má dnes digitalizace rozhlasu největší překážku? A jaká je v České republice politická vůle k digitalizaci rozhlasu? Jak je to s digitalizací v jiných zemích? Proč se digitalizace televize už uskutečnila a rozhlasu ještě ne? V čem jsou rizika vypnutí analogu?

A jakou roli má mít rozhlasová stanice mluveného slova v 21. století?

Hostem Markéty Ševčíkové byl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

autor: mše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.