Kdy očkovat a kdy ne?

30. prosinec 2015

Jak zjistíme, kdy nám stát diktuje očkování kvůli zisku farmaceutické firmy a kdy jde opravdu o zdraví? Kdy očkovat a kdy ne? Výzkum tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Patří tam?

Středečním hostem Studia Leonardo byl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové a předseda České vakcinologické společnosti prof. Roman Prymula.

Očkování během těhotenství

Začátkem listopadu bylo Českou vakcinologickou společností schváleno očkování těhotných žen proti černému kašli. V řadě zemí Evropy narůstá počet případů onemocnění černého kašle u novorozenců a kojenců, kteří ještě nebyli očkováni. Stejné je to i v České republice a na Slovensku. Jednou z efektivních možností jak ochránit malé děti, které ještě nejsou vzhledem k věku dostatečně očkované, je očkovat jejich matky během těhotenství. Má to i nevýhody?

„Určitě to vzbuzuje veliké vášně. Ale dnes máme dostatečný zdroj validních dat z Velké Británie, kde proběhla velká studie na dvaceti tisících těhotných ženách, a nebyl tam jediný případ samovolného potratu nebo ohrožení plodu. Ukazuje se, že zejména očkování v třetím trimestru, tedy na sklonku těhotenství, je nejúčinnější a zhruba 90 % novorozenců a posléze kojenců je ochráněno touto cestou," říká Roman Prymula.

Očkování malých dětí v prvním roce

Řada rodičů se ohrazuje proti tomu, že je jim diktováno kdy a na co mají nechat své velmi malé děti očkovat. Zpochybňuje se i čas, kdy jsou děti očkované. Často padá otázka, zda by s očkováním nestačilo počkat do jednoho roku dítěte. „Nejvíce je dítě ohroženo v prvním roce života. Tady musíme volit to, co je dobré, a to, co je trochu za hranou. Nemůžeme očkovat v prvním měsíci života, snažíme se jít s výjimkou tuberkulózy, tak jak se tady očkovalo, jdeme tedy do kategorie dvou až tříměsíčních dětí, ale tady si myslím, že je to na místě. Další odsouvání by opravdu bylo rizikové,“ myslí si Roman Prymula.

A je vhodné očkovat proti chřipce. „Jednoznačně doporučuji očkování osobám nad 60 až 65 let věku. Zejména tam, kde jsou různé komplikace, chronická onemocnění apod. Na druhou stranu, pokud je člověk zdravý, někde mezi 10. a 50. rokem života, tady asi není nutné, abychom plošně populaci očkovali.“

"V západní medicíně něco chybí. Nemáme čas na pacienty, nepovídáme si s nimi."

V nemocnici v Hradci Králové je i centrum tradiční čínské medicíny. Proč jste toto centrum založili a co v něm nabízíte? „To co stojí za zamyšlení je, že naší západní medicíně něco chybí. My nemáme čas na pacienty, my si s nimi nepovídáme. Kdežto lékař tradiční čínské medicíny s nimi hovoří půl hodiny nebo hodinu a už to je velmi blahodárný efekt. Jinak, když se podíváme na tu odbornou část věci, nepochybně, tradiční čínská medicína má své úspěchy. Nikdy nedokáže léčit celé spektrum diagnóz, nicméně v kombinaci i se západní medicínou může přinášet pozitivní benefity.“

Spustit audio