Kdo vytuneloval Trend?

12. prosinec 2003

Když se v devadesátých letech minulého století rozbíhala kupónová privatizace, lákaly různé investiční fondy své klienty. Asi nejznámějším byly Harvardské investiční fondy, reprezentované Viktorem Koženým. Slib desetinásobku zabíral a kupónové knížky svěřovaly společnosti desetitisíce lidí. Budoucnost však dokázala, že Koženého slova zůstala pro většinu lidí pouze vábničkou, která se do dnešního dne neproměnila v konkrétní čin. A vše nasvědčuje tomu, že oklamaní investoři už své peníze neuvidí.

Z obřích plakátů však tehdy na lidi útočily i jiné společnosti. Mezi ně patřil investiční fond Trend, na veřejnosti reprezentovaný především známými hudebníky Michalem Kocábem a Martinem Kratochvílem. Jejich tváře pomohly do fondu nalákat zhruba sto tisíc lidí. Což byl na tu dobu obrovský úspěch. Ten se samozřejmě promítnul do majetku fondu. Na jeho kontě se shromáždily stovky milionů korun. Z hlediska akcionářů to měla být úspěšná investice. Proměnila se však v rekordní tunel. Podle závěru policie z něj zmizela zhruba miliarda korun. Pomocí machinací přes nastrčené firmy skončily v zahraničí. Podivné operace podle policejního spisu organizoval hlavně Miroslav Hálek. Tedy člověk, jehož firma Trend od skupiny zakladatelů koupila.

K vyvádění peněz z fondu sloužily různé triky. Například neopodstatněné pokuty od vlastního správce. Tím byla nově založená společnost Trend IS. Další formou tunelování bylo obchodování s akciemi za velmi neobvyklé ceny. Nejznámější operací v tomto směru, byl prodej akcií pražského obchodního domu Kotva na Kypr. Policie v souvislosti s vytunelováním trendu obvinila jedenáct osob v čele s Miroslavem Hálkem. V posledních dnech by se měl jejich okruh rozšířit. Hálkův jmenovec Vítězslav se stal správcem konkurzní podstaty zkrachovalého Trendu. Po prostudování různých dokumentů prý dospěl k závěru, že rovněž původní zakladatelé Trendu se dopustili trestného činu. Měli se prý spolupodílet na tunelování fondu. "Došlo k propojení jednotlivých firem a fyzických osob jednajících na základě vzájemné domluvy. A smyslem bylo odčerpání majetku fondu do majetku jiné osoby," tvrdí správce konkurzní podstaty Vítězslav Hálek.

Kocáb s Kratochvílem oponují, že k tunelování docházelo v době, kdy už ve společnosti neměli žádný vliv. Sporná je však doba, kdy sice společnost už prodali, ale ještě nějakou dobu působili v představenstvu Trendu. Kocáb se hájí tím, že o machinacích nového majitele Miroslava Hálka neměli tušení. Přesto se jim prý některé transakce nezdáli a upozorňovali na ně. Zároveň se rozhodli definitivně ze společnosti odejít.

Správce konkurzní podstaty Vítězslav Hálek je přesvědčen, že se přesto Kocáb s Kratochvílem podíleli na tunelování Trendu. Na čí straně je pravda, to asi rozhodne policie, případně soud. Ten už se celou kauzou několik let zabývá. A teprve na začátku příštího roku by na lavici obžalovaných měl usednout Miroslav Hálek. Ten zatím strávil rok ve vazbě, delší dobu si už však užívá svobody a čeká na ortel. Případ Kocába s Kratochvílem je teprve na začátku. Aby celá situace byla ještě zamotanější, má údajně máslo na hlavě i správce konkurzní podstaty Vítězslav Hálek. Na něj je podáno rovněž několik trestních oznámení, které souvisejí s jeho správcováním v Trendu. S jeho osobou je například spjata podezřelá transakce s prodejem pohledávky Trendu.

Dluh ve výši 350 milionů prodal Vítězslav Hálek za 120 milionů jedné neznámé firmě. Podivuhodné je, že dražbu vyhlásil na třiadvacátého prosince a zúčastnil se ji jediný zájemce. Vyvolávací cena byla sice 300 milionů, konkurzní správce však využil zákona o veřejných dražbách a snížil cenu na zmiňovaných 120 milionů. Tento postup přiživuje spekulace, že dluh mohla koupit dlužníkem nastrčená firma. Tím by se původní dlužník zbavil bezbolestně závazků za 230 milionů. Právě tento příklad však těžko bude sloužit jako podklad trestního stíhání. I když si o jeho okolnostech můžeme myslet cokoli, je prý v souladu se zákonem.

Podobných podivných aktivit kolem Trendu jsou desítky. Je velmi obtížné se v nich orientovat. Takže lze těžko jednoznačně tvrdit, kdo je zlosyn a kdo se pouze shodou okolností připletl k nekalostem. Snad to dokáže česká policie a justice. Zatím se jí to moc nedaří. Celá kauza se už totiž táhne více než sedm let.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.