Kdo jsou předkové evropských mužů

20. leden 2010

Většina moderních evropských mužů se může pokládat za potomky zemědělců, kteří před 10 000 let přišli z Blízkého východu.

Rozvoj zemědělství byl zřejmě nejvýznamnější kulturní změnou v historii moderního člověka. Do Evropy zemědělství doputovalo asi před 10 000 let z oblasti tzv. úrodného půlměsíce, která se táhne od východního Středomoří k pobřeží Perského zálivu a zahrnuje údolí řek Eufrat a Tigris. Zásadní otázkou ale bylo, jestli se se zemědělství šířilo díky migraci samotných farmářů, nebo jen jako soubor myšlenek a znalostí, který přijali evropští lovci a sběrači. Světlo na dávné události vrhla genetická analýza moderní evropské populace.

Výzkumníci z Leicesterské univerzity studovali diverzitu chromozomu Y, který se přenáší z otce na syna. U mužského pohlavního chromozomu sledovali nejběžnější linii, kterou vlastní asi 110 milionů evropských mužů. Z rozšíření této linie a její diverzity v různých oblastech zjistili, že předky většiny evropských mužů byli zemědělci z Blízkého východu a linie se šířila spolu se zemědělstvím. V ženské linii naproti tomu převládá dědictví po původních evropských obyvatelích. Podle autorů studie to naznačuje, že v době zemědělských počátků byli emigranti z Blízkého východu ve výhodě a místní ženy jim zřejmě dávaly přednost.

Y chromozomy, které se přenášejí jen v mužské linii, vědci získali z lidských zubů

Zdroj: University of Leicester, PLoS Biology

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.