Kdo je pesimista a kdo optimista?

20. březen 2013

Víte co znamená, když se o někom řekne, že je optimista? A co když se na někoho oboříme, ať není takový pesimista?

„Hurá padá sníh, budeme bobovat!!!“ „Padá sníh, hm, než vytáhnu boby, tak to roztaje.“
Cítíte rozdíl mezi tím prvním radostným zvoláním a tím druhým, trochu otráveným: stejně to roztaje…

Stejný rozdíl je mezi optimistou a pesimistou. Optimista je člověk, který vidí svět z té lepší stránky. Většinou je veselý a z ničeho si nedělá těžkou hlavu. Typickým příkladem optimisty je Radovan z večerníčku Radovanovy Radovánky, když spadne do kopřiv nenadává, ale raduje se.

Naproti tomu pesimista je člověk, kterému bychom česky řekli škarohlíd. Všechno vidí černě, tedy z té špatné stránky a od ostatních očekává jen to horší. Pesimista není zlý člověk, jen je těžké ho pro něco nadchnout. I mezi pohádkovými postavičkami se ukrývají pesimisté – co třeba Brumla – jeden ze sedmi trpaslíků nebo Šmoula mrzout.

A víte, jak si můžete vyzkoušet, mezi které lidi patříte? Vezměte sklenici a do půlky ji zaplňte vodou. Co vidíte? Ten, kdo má před sebou půl plné sklenice je optimista, ten, kdo kouká na sklenici, která už je z poloviny prázdná, bude spíš pesimista. Jednoduchý test se sklenicí zkuste i na dospělé, tedy pokud jste si to zapsali za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.