Kdo byl Quasimodo?

22. září 2010

K postavě zvoníka od Matky Boží inspiroval Victora Huga pařížský sochař.

Při pročítání sedmisvazkových pamětí anglického sochaře Henryho Sibsona narazil archivář Tatova muzea v Londýně Adrian Glew na zmínku o francouzském sochaři, kterému se přezdívalo „Le Bossu“ čili „Hrbáč“. Glew je přesvědčen, že tento muž inspiroval Victora Huga k postavě zvoníka Quasimoda z románu Chrám Matky Boží v Paříži.


Henry Sibson byl ve 20. letech 19. století zaměstnán jako sochař při opravách pařížského chrámu Notre Dame, který byl vážně poškozen během francouzské revoluce. Přitom se potkal s kameníkem Trajanem.

„Byl to ten nejhodnější, nejstarostlivější a nejlaskavější muž, jakého jsem poznal,“ píše Sibson v pamětech o Trajanovi. „Pracoval jako kameník pro sochaře, jehož jméno jsem zapomněl, protože jsem se s ním nestřetl. Vše, co o něm vím, je, že byl hrbáč a ostatních sochařů a kameníků se úzkostlivě stranil.“

Victor Hugo se o rekonstrukci pařížského chrámu Notre Dame živě zajímal a stavbu navštěvoval. S vysokou pravděpodobností proto znal jak kameníka Trajana, tak i jeho tělesně postiženého šéfa. Zřejmě ne náhodou se hlavní hrdina první verze románu Bídníci jmenoval Jean Trajean. Teprve později spisovatel změnil jméno na Jean Valjean.

Rekonstrukce chrámu Notre Dame nebyla jediná příležitost, při které se Hugo mohl setkat s Trajanem a jeho hrbatým šéfem. Počátkem 20. let 19. století pracoval „Le Bossu“ a jeho tým v Dreux na severovýchodě Francie. V té době v městě pobýval i Hugo, který se tu ucházel o ruku své budoucí manželky Adéle Foucherové.

Adrian Glew nyní usilovně pátrá po skutečném jménu muže, který se stal předlohou pro románovou postavou zvoníka Quasimoda. Zatím se mu totožnost sochaře nepodařilo odhalit.


Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 20.8.2010.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.