Kateřina Perknerová: Strany ve stínu války

7. duben 2022

Vyhráli, ale netušili. Tak lze popsat aktuální situaci, v níž se ocitli koaliční předsedové. Když si šéfové pěti do té doby opozičních stran během sobotního povolebního večera plácli, jejich budoucnost byla zalitá sluncem. Andrej Babiš (ANO) musel jít od kormidla a Petr Fiala (ODS) mohl s úsměvem počítat 108 křesel, do nichž zasednou vládní poslanci.

Věděl, že covidový marasmus neskončil a inflace nabírá na tempu. Nemohl ovšem tušit, že ruský prezident Vladimir Putin se za půl roku stane válečným zločincem, který bude mít na rukou krev stovek civilistů včetně dětí.

Čtěte také

Česká krizová legislativa přitom počítá s příchodem maximálně 20 tisíc uprchlíků. Nikoliv s 300 tisíci lidí, kteří k nám dorazili za pouhých sedm týdnů z Ukrajiny. Je to naprostá novota, protože i během balkánských válek v 90. letech minulého století přišlo do Česka zhruba šest tisíc osob. A jak známo, v době migrantské vlny před sedmi lety k nám nepronikl ani jediný syrský sirotek, neboť tomu Andrej Babiš a Jan Hamáček (ČSSD) srdnatě zabránili.

Věci se tedy řeší za pochodu a vysvědčení dostanou politici při volbách. Určitě už při těch komunálních, jejichž termín prezident vyhlásil na 23. a 24. září. To je na dohled, takže vše, co se nyní odehrává v obcích a městech, se může promítnout do nálady obyvatelstva. Jde především o ubytování a pracovní uplatnění Ukrajinců i umístění jejich dětí do škol.

Problémy Pirátů a STAN

Provaz s názvem solidarita a pomoc Ukrajině tak má v tuzemských podmínkách dva konce. Jeden třímá premiér, který za potlesku celého světa odjel do Kyjeva za prezidentem Volodymyrem Zelenským, aktivně vystupuje na Evropské radě, chystá české předsednictví a reálně se stává uznávaným evropským lídrem.

Čtěte také

Druhý pak žmoulá předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), jenž upozorňuje na denní problémy komunálních politiků, jako jsou příspěvky rodinám či hoteliérům, přeplněné školky, jízdné zdarma a běžná lidská závist. Navíc živená stále prázdnějšími peněženkami v důsledku zdražování energií a potravin.

Přesto snad žádná stranická garnitura neměla tak jisté pozice jako ta současná. O víkendu se na svém kongresu sejdou občanští demokraté a podle všeho prodlouží mandát celému vedení. Z něj vypadne jen Miloš Vystrčil, který se chce soustředit na podzimní senátní obhajobu. Nahradí ho zřejmě Zdeněk Zajíček, který bude s Bohuslavem Svobodou tvořit silný tandem ve volbách do pražského magistrátu. Právě Svoboda si nebere servítky při kritice pirátského primátora Zdeňka Hřiba, jehož viní z chaotického řízení Prahy bez viditelných výsledků.

Není to ojedinělý jev. Koalice Spolu, tedy ODS, lidovci a TOP 09, se chystá na vítěznou zteč nejen v metropoli, ale i v dalších městech. Může se opřít o fakt, že jejich lídři nemají žádné vnitrostranické soupeře a mohou být svým kandidátům v regionech oporou. Mít za jménem zkratku kterékoli z těchto tří stran je prostě po letech opět in.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

To se nedá říct o zbývajících dvou stranách, tedy STAN a Pirátech. První má spoustu personálních problémů, byť ministři Vít Rakušan a Petr Gazdík si nevedou špatně.

Po lidech Ivana Bartoše (Piráti) se jako by slehla zem. Málo je vidět i samotného šéfa Pirátů, přestože jako ministr pro místní rozvoj by měl být na očích denně a předkládat návrhy na zvládání bytové krize, řešení potíží cestovního ruchu i čerpání prostředků z evropského modernizačního fondu.

Vypadá to, že rozevlátým Pirátům dochází energie. Pokud v září utrpí v obecních a senátních volbách debakl, začnou stříhat metr svého hvězdného období v české politice. 

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio