Karlovarský kraj se chystá na útlum těžby v Sokolovské uhelné. Těžaři slibují i nové investice

21. září 2020

Sokolovsko patří mezi regiony významně zasažené těžbou hnědého uhlí. V minulosti těžební průmysl zaměstnával velkou část obyvatel. Už brzy celý region čekají změny.

Útlum těžby uhlí a rekultivace dobývacího prostoru. Na významný historický mezník se už teď připravuje jeden z hlavních zaměstnavatelů Karlovarského kraje těžařská firma Sokolovská uhelná. Firma v následujících čtyřech měsících plánuje propustit víc než 800 lidí.

Odejdou i pracovníci plynárenského provozu, který je kvůli vysokým cenám emisních povolenek ztrátový. 

Náměstí v Sokolově (ilustrační foto)

Na pomoci od státu a možném prodloužení provozu zplyňování uhlí se těžaři s představiteli vlády nedohodli. Přitom ještě před 10 lety zaměstnávala Sokolovská uhelná 5 tisíc lidí. V lednu příštího roku to bude méně než polovina.

Nejistota, nezaměstnanost 

Současná vlna propouštění tak znamená pro celý region nejistotu. Už teď stouply počty lidí bez práce, a podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové má Karlovarský kraj v republice třetí největší nezaměstnanost. Meziročně přitom stoupla na dvojnásobek. Důvody? Dopady pandemie na české lázeňství, útlum těžby na Sokolovsku a s tím i úsporná opatření Sokolovské uhelné.

V srpnu tam bylo 5,2 procent obyvatel bez práce, v celé republice je přitom nezaměstnanost na úrovni 3,8 procenta.

Těžařská firmy dlouhodobě pracuje na rekultivacích, letos už zahájila provoz nového úseku na zpracování odpadu a připravuje se na využívání obnovitelných zdrojů energie. Sokolovská uhlená ale plánuje i zásadní proměnu a do regionu chce přivést další nové investory.

Smolnická výsypka nedaleko Sokolova

Celou reportáž Zdeňka Trnky, která popisuje problémy Karlovarské kraje, najdete v audiozáznamu.

autor: Zdeněk Trnka
Spustit audio

Související