Karel Srba, Sabina Slonková a novinářská etika

1. červenec 2003

Rozsudek nad bývalým generálním sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou a jeho společníky, které v pondělí soud první instance v Českých Budějovicích uznal vinné z přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové, je v praxi České republiky ojedinělý. Vůbec poprvé byl usvědčen vysoce postavený státní úředník ze snahy zlikvidovat fyzicky novináře a soud mu za to vyměřil přísný trest vězení. Šokující aféra se tak dostala do nové fáze a i když rozsudek ještě není pravomocný a hlavní obžalovaný se odvolal, nemůžeme říci, že by celý případ zatím vycházel "do ztracena" jako mnohé jiné pobuřující kauzy minulých let.

Senát soudu první instance má za prověřené tvrzení obžaloby, že Karel Srba skutečně chystal vraždu novinářky Slonkové. A celkem pochopitelně si vysvětluje i jeho motivaci: Srba se - podle vysvětlení předsedy senátu Slavomíra Cirhana - cítil ohrožen články, které o něm psala Sabina Slonková a rozhodl se proto ji odstranit. Podle soudu byl v tom veden strachem o svůj mnohamilionový majetek, ke kterému mohl navíc zjevně přijít jen díky úplatkům na ministerstvu. Slonková totiž už tehdy psala o jeho neobvykle vysokém osobním jmění, kterého nezkorumpovaní státní úředníci prostě nemohou nabýt pouze ze svého platu a zároveň odhalila i různé machinace na ministerstvu při zadávání státních zakázek, s nimiž měl Srba jako generální sekretář co činit.

Je-li tomu opravdu tak, jak celý případ zhodnotil soud v Českých Budějovicích - a nutno dodat, že konečné slovo bude mít teprve odvolací soud v Praze - máme před sebou skandální událost, o níž se skoro nechce věřit, že by se u nás mohla stát. Takový případ bychom snad mohli čekat v zemích třetího světa, někde v Latinské Americe anebo v jihovýchodní Asii, prostě v diktátorských režimech, kde neplatí svoboda slova a kde nefunguje právní stát. Ale v demokratických zemích, kde svobodný tisk, a sdělovací prostředky vůbec, mají i důležitou kontrolní funkci a kde existuje něco jako "vláda zákona", je to případ naprosto vyjímečný.

Zvykli jsme si v průběhu 90. let, když se i u nás dostal do popředí problém organizovaného zločinu a závažné hospodářské kriminality, například v kauzách s tzv. lehkými topnými oleji, že se zde vyskytují i nájemní vrazi a lidé, kteří je zaplatí. Nestalo se však dosud - alespoň podle mých znalostí - že by si někdo objednal vraždu novináře, jenž odhalil nějaké nepříjemné skutečnosti. Jistě, novináři mají často potíže, zejména s politiky a určité napětí mezi nimi je asi normální. Bývá tomu tak všude. Ale u nás je to napětí možná ostřejší než jinde a novináři si ještě nestačili vybojovat svůj prostor.

Vzpomeňme na známou nevraživost minulého předsedy vlády vůči novinářům a na pravidelné hrubé urážky, kterých se jim od něj dostávalo. Byly a jsou zde i pokusy novinářskou svobodu omezit, naštěstí většinou neúspěšné, existují zákulisní tlaky na vydavatele a propojené ekonomické zájmy, které se snaží investigativní žurnalistiku okleštit. Vláda Miloše Zemana se svého času rozhodla podat sérii žalob na týdeník Respekt s výslovným cílem jej zničit. A teprve po kritice tohoto kroku, která přišla dokonce i ze zahraničí, si to zas rozmyslela. To všechno jsou příklady ohrožení svobody slova.

Je asi normální, že ti, kdo nemají zájem na zveřejnění určitých věcí, se pokoušejí znesnadnit práci novinářům. O to větší odpovědnost ale máme my, kdo přistupujeme před mikrofon anebo píšeme do novin. A je třeba sebekriticky přiznat, že ne všechno, co se píše v novinách, bývá pravda. Někdy jsou to informace zkreslené, jednostranné a zavádějící, v tzv. bulvárních médiích často úplné výmysly. Seriózní novinář ale nepíše pod vlivem osobní zášti, vědomě nelže, naopak, snaží se být co možná objektivní a nestranný. Cítí však povinnost zveřejnit fakta.

Novinářská etika se vyvíjí dlouhodobě, stejně jako morálka společnosti. A je v zájmu nás všech, aby zde seriozní žurnalistika získala dostatečný prostor. Sabina Slonková upozornila na nezdravé poměry na ministerstvu zahraničí a její popis později potvrdilo i policejní vyšetřování. Zde vidíme naprosto konkrétně, jaký to mělo smysl. A kdyby to neudělala, nejspíš by tam korupce bujela dál.

Výsledek soudního procesu s Karlem Srbou bude mít tak možná velký význam, na nějž poukázal státní žalobce Barnabáš Liška při vynesení rozsudku, když řekl: že "je to signál pro ostatní osoby, které si možná v tomto státě myslí, že si zde mohou dělat, co chtějí".

Soud možná nakonec ve svých důsledcích přispěje nejen k ozdravění poměrů na ministerstvu zahraničí, ale i k emancipaci často dosud opovrhované a nedoceněné české investigativní žurnalistiky.

autor: Jan Bednář
Spustit audio