Karel Pacner: Velmistři špionáže

13. prosinec 2017

Úctyhodně tlustý svazek čtrnácti publicistických portrétů významných šéfů výzvědných služeb 20. století nazvaný Velmistři špionáže napsal Karel Pacner pro ty, kteří se zajímají o romantiku „špinavé práce“ tajných služeb.

Spočívá v získávání veřejných i neveřejných informací z jiných států, v jejich analýze, a také v operacích, které zkoušejí ovlivňovat politiku a chování cizích států. Význam tajných služeb pochopitelně vzrůstá v případech válečných konfliktů – tehdy se špionáž v řadách nepřítele, stejně jako nejrůznější diverzní akce v jeho zázemí i na frontách, stávají pro bojující státy otázkou života či smrti.

Oč skrytěji před veřejností tajné operace probíhají, o to větší zájem následně vzbuzují, protože archivy tajných služeb aspoň dodatečně vysvětlují často nesrozumitelná dění na bojištích, ale i překvapivé politické obraty. Osvětlují také osobitou morálku lidí, živících se povětšinou prací, v níž pojmy jako zrada, krádež či vražda ztrácejí svůj běžný význam.

Pro Radioknihu jsme z Pacnerových Velmistrů špionáže vybírali jména spjatá s průběhem 2. světové a následující studené války až do počátku 21. století. Posluchači se seznámí s osudem i činností poměrně neznámého náčelníka sovětské rozvědky NKVD za 2. světové války Pavla Fitina, jehož agenti infiltrovali nejen nacistické vojenské organizace, ale také tajné služby spojenců a špionáží americko-britského projektu Manhattan přispěli ke vzniku sovětské atomové bomby.

Pohled z druhé strany zprostředkují portrét šéfa britské SIS/MI6 Stewarta Menziese (v jehož službě ovšem působila i dobře zakonspirovaná skupina sovětských vyzvědačů Cambridgeská pětka v čele se slavným Kimem Philbym) a obrázek činnosti nejúspěšnějšího zpravodajského důstojníka americké OSS a pozdějšího ředitele CIA Allena Dullese v švýcarském Bernu, do níž osobitou rolí vstoupil i Čech Václav Hradecký – „Wally“.

Nemohli jsme minout ani nejschopnějšího ze všech šéfů služeb východního bloku, zakladatele východoněmecké rozvědky Markuse Wolfa, a chybět nebude ani dramatický osobní a služební příběh šéfa izraelské tajné služby Mosad Issera Harela, jenž se osobně podílel na únosu vraha šesti milionů Židů Adolfa Eichmanna z Argentiny do Izraele. Do světa počátků rozvoje soudobé kosmické špionáže nás pak zavede závěrečný portrét Alberta „Buda“ Wheelona.

Dramatické osudy šéfů i zaměstnanců služeb, kteří věří, že „jsou neustále ve válce, aby jejich země mohly žít v míru“ (A. Dulles), z knihy Karla Pacnera připravil pro rozhlas Tomáš Sedláček. V Českém rozhlase Brno je s hercem Jiřím Valůškem nastudoval režisér Radim Nejedlý, dramaturgie Alena Blažejovská.

autor: Tomáš Sedláček
Spustit audio