Karel Hvížďala: Svět knihy Praha 2013 - ostuda Incheby i města Prahy

20. květen 2013

V neděli 19. května 2013 skončil Svět knihy, 19. mezinárodní veletrh a literární festival v Praze v Holešovicích v areálu průmyslového paláce. Ústředním tématem letošního ročníku byla poezie a hlavním hostem Slovensko, z kterého přijelo šedesát autorů. Celkem se letos účastnilo veletrhu 700 spisovatelů, z nichž třetinu tvořili právě básníci. Vystavovatelé přijeli z 30 zemí a bylo jich 339, z nichž někteří zastupovali i více vydavatelství.

Podle ředitelky Dany Kalinové, která již sama organizuje úspěšně 18. ročník, důležité je v době krize to, že nakladatelé tam mohou své knihy přímo prodávat bez marže, kterou platí velkoobchodu, takže na tom vydělávají jak zákazníci, tak vydavatelé. A jak dodala paní Kalinová, když vzpomínala na proslulého knihkupce Fischera z Kaprovy ulice v Praze: „Ten mi vždycky říkal: Bude-li ti nadávat knihkupec, že děláš veletrh, na kterém se prodávají knihy se slevou a ty tím likviduješ trh, nevěř mu. Ke mně chodí víc čtenářů v době, kdy propagujete veletrh.“

A vrátíme-li se k dvěma stěžejním akcím, tedy nejprve ke slovenské knize, za zmínku stojíto, na co upozornil překladatel a literární vědec Miroslav Zelinský, když řekl: "Samko Tále - Kniha o hřbitově od Daniely Kapitáňové představuje jedno z největších děl ve středoevropské literatuře po roce 1989. V překladu se ji u nás již prodalo více než tři tisíce kusů." Bez veletrhu by nám nejspíš tak zajímavá informace unikla.

A i ústřední téma, tedy poezie, zviditelnila trochu pozapomenutou skutečnost, že pozice kvalitní poezie je i u nás pořád stejná. Básník Petr Borkovec pro Lidové noviny to okomentoval slovy: " Obecně se dá říct, že básník je člověk, který je schopen postihnout realitu novým a nečekaným způsobem. Poezie pracuje s emocí, často tak, že to člověkem otřese. Čtenář musí trochu spolupracovat, angažovat se, sám zariskovat a něco do textu vložit, dokončit metaforu, naplnit ji vlastním pocitem, vlastním prožíváním řeči. Což je vždycky něčím náročné – ne každý sebou chce nechat otřást, pohlédnout na sebe z nebezpečné perspektivy. Dobrá poezie nikdy není únik. Je to občas i drsný zážitek, ale stojí to za to."

Škoda, že do průmyslového paláce v Praze v Holešovicích, kde se knižní veletrh konal, se od počátku devadesátých let praktiky nic neinvestovalo, takže tam není ani tolik let slibovaná klimatizace a kvůli tomu tam panují na XXI. století zcela nedůstojné podmínky. Přesto vybírá jen na tuto akci Incheba, která má výstaviště pronajaté, vstupné sto korun. S dlouho slibovanou rekonstrukcí, která má stát 1,6 miliardy korun, by Praha měla údajně začít na přelomu letošního a příštího roku, kdy rovněž vyprší smlouva s Inchebou, od které chce město požadovat odškodné. Dne 16. října 2008 levé křídlo totiž vyhořelo, a přestože byla pojistka vyplacena, dodnes se výstavy včetně Světa knihy provozují v provizorním stanu, který stojí na místě levého křídla a tak místo důstojného středoevropského knižního veletrhu připomíná Svět knihy spíše jarmark v ruské provincii. Je to ostuda Incheby i magistrátu Prahy.

Spustit audio