Karel Hvížďala: Prodej zbraní za Obamy má v USA boom

29. září 2010

Američané v poslední době nakupují pro svou vlastní potřebu víc střelných a automatických zbraní než kdykoliv v historii. Statistika hovoří jasnými čísly: v posledních deseti letech stoupl prodej zbraní o 64,3 procenta.

Obchod s ručními zbraněmi ve Spojených státech kvete jak nikdy před tím. Továrníci, kteří zbraně vyrábějí, jako například Al Russo novinářům řekl, že v branži pracuje třicet let a takový zájem o zbraně ještě nikdy nezažil. Továrníci otevírají nové linky a pracuje se na tři směny.

Zájem o prodej zbraní se dá ve Spojených státech odhadovat dopředu vždy podle toho, kolik lidí projde zdravotními a psychologickými testy, aby obdržel certifikát, který musí kupující prodavači předložit, chce-li zakoupit zbraň.V loňském roce bylo vydáno proti roku 2008 o deset procent více těchto potvrzení o způsobilosti nosit zbraň.V Americe se v loňském roce zvýšil obrat prodeje zbraní o 20 procent na 400 milionů dolarů.

Podle odhadů renomovaných firem v USA vlastní asi 70 až 80 milionů Američanů zbraň. Přesné statistiky ale neexistují. Zbraně tam rovněž nepředstavují žádný mimořádný výdaj. Revolvery je možné koupit již od necelých 300 dolarů a velmi dobrá pistole Magnum, kterou nosil ve filmech Clint Eastwood stojí 800 dolarů. Speciální zbraně pak lze koupit za něco více než 2 000 dolarů a samozřejmě i za mnohem víc peněz.

Jak známo vlastnění a nošení zbraní ve Spojných státech patří k základním právům na obranu a je ukotveno v ústavě již více než 200 let. Dokonce americká levice toto právo nikdy nezpochybňovala a pravicoví politici se velmi často se zbraněmi nechávají na různých veletrzích fotografovat jako třeba Sarah Palinová. Průzkumy veřejného mínění týkající se vlastnění střelných zbraní hovoří rovněž dost jasně: Zatímco v roce 1994 bylo skoro 60 procent lidí pro zpřísnění zákonů, v loňském roce to je už jen 40 procent. Ve městech, kde se o zpřísnění nákupu zbraní pokusili jako bylo Chicago a Washington, už je zase všechno jinak, protože právě letos v červnu americký Nejvyšší soud, který tam funguje jako náš Ústavní soud, vydal nález, podle kterého nošení nabité zbraně patří v USA k základním právům občana a místní zákazy tímto rozsudkem byly anulovány. Boom prodeje zbraní má tedy dál zelenou.

Na letošním veletrhu ručních zbraní ve Virginii patřilo k hitům i tričko s vyobrazením prezidenta Obamy a s nápisem: Prodejce roku! Za nového prezidenta se totiž zájem o zbraně ještě zvýšil a analytici to vysvětlují šikovností lobbistů, kteří při předvolebních kláních oponentům Obamy vnutili myšlenku, že demokratický prezident by se mohl postavit proti starému liberálnímu právu, které povoluje nošení zbraní. Toto opoziční heslo zabralo, ač Barack Obama nikdy nic takového neřekl a jak připomínají experti, v době hospodářské krize by zcela rozhodně ani nemohl udělat něco, co by snižovalo produkci čehokoliv.

Přesto ale od té doby, co se o možném zákazu prodeje zbraní začalo ve volební kampani hovořit, se zájem o zbraně jednoznačně ještě zvýšil jak ukázal i zmiňovaný veletrh ve Virginii, a to i přesto, že právě tam na nedaleké technické univerzitě před třemi lety v záchvatu postřílel jeden student 32 svých kolegů. V roce 2008 se prodej zbraní zvýšil ve Spojených státech o skoro 13 procent a v roce 2009 o 14 procent a v letošním roce to může být ještě o něco více.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


Spustit audio