Karel Hvížďala: Gysi byl v Moskvě

15. květen 2014

Toto úterý, tedy uprotřed prohlubujícího se konfliktu mezi Ruskem, Ukrajinou a euroatlantickou civilizací, se sešel v Moskvě předseda parlamentní frakce Levice v německém Bundestagu Gregor Gysi s ruskými politiky.

Sám prezident ho sice nepřijal, ale setkal se s jeho blízkým spolupracovníkem, předsedou parlamentu Sergejem Naryškinem. Jenže právě tento muž je jedním z těch, kteří se objevili na listině ruských politiků, na které jsou uvaleny sankce a který nesmí vycestovat do Evropy a do Spojených států.

A chvíli před tím přijal Naryškin i krajně pravicovou francouzskou extrémistku Marine Le Penovou, se kterou hovořil o protiruské kampani v Evropě. Gysi byl přijat jako antifašista. Na fotografii v Radě ruské federace ale sedí Gysi vedle viceprezidenta této instituce Ilyase Umakhanova, za ním je německá vlajka a snímek je stylizován tak, že má připomínat přijetí oficiálního zástupce Berlína.

Čtěte také

Komentátoři se v Německu domnívají, že Gysi se snaží předvést jako vůdce německé opozice na mezinárodním jevišti. Chce údajně přispět ke zklidnění situace na Ukrajině a navázat, cituji, "na východní politiku v duchu Willy Brandta," to znamená, prosazovat výměny, větší komunikaci s Kremlem, hospodářskou spolupráci atd.

Současné německé vládě vytýká, že zostřuje konfrontaci hlavně tím, že hovoří o stále nových a nových sankcích, místo aby se snažila o dialog. Přitom je ale zřejmé, že nemluví pravdu, protože právě v tyto dny s Putinem nemluvil nikdo víc než právě Angela Merkelová. A to politiky silně rozzlobilo, protože v Německu dosud platila stará tradice, že opozice nediskredituje postoje vlády v zahraničí. Gysi sice protestoval proti anexi Krymu, ale Naryškin mu odpověděl, že Němci připojili bývalou NDR dokonce bez referenda. Gysi, bohužel, na to nic neřekl.

Angela Merkelová s Vladimirem Putinem

Komentátoři připomínají, že za tímto manévrem byla spíše snaha se zviditelnit, protože státní zastupitelství v Hamburku proti Gysimu chystá žalobu kvůli nepravdivým vyjádřením o spolupráci s německou tajnou plicií Stasi, u které byl veden jako spolupracovník pod dvěma krycími jmény Gregor a Notář. On totiž popíral, že by s policií spolupracoval a donášel na své mandanty.

Jenže právě v tyto dny se našel po pětatřiceti letech originál nahrávky procesu s disidentem Rudolfem Bahrem, jenž vydal v zahraničí knihu Die Alternative a kterého měl Gysi obhajovat. A on, místo aby svého mandanta obhajoval, jak napsal Der Spiegel, který citoval ze záznamu, doslova řekl: "Samozřejmě že jednání obžalovaného bylo zcela namířeno proti socialistickému státu a společenskému zřízení v NDR. atd." Bahr byl odsouzen k osmi letům žaláře. Pokud bude šestašedesátiletý Gysi v možném procesu odsouzen, bude to zcela jistě znamenat konec jeho politické kariéry. Konečně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.