Karel Hvížďala: Dvě nebezpečné povolební koalice v roce 2014

25. březen 2013

Ve většině médiích se v posledních dnech spekuluje nejčastěji o tom, že po příštích volbách v roce 2014 bude vládnout sociální demokracie s tichou podporou nebo přímo s komunisty.

Jenže, tato varianta – pokud dnešní Nečasův plán nazvaný Agenda 2014 nebude úspěšný a nepřinese razantní změnu – není jediná, která připadá v úvahu, jak ukazují i výsledky dvou nejrenomovanějších agentur z března roku 2013, které zkoumají preference volebních stran a z nich vytvářejí volební modely.

Podle CVVM by jasně volby vyhrála ČSSD s 25 a půl procenty, následovala by ji TOP 09 s 10 a půl procenty a v těsném závěsu za ní by byli komunisté s deseti procenty a až na čtvrtém místě by se krčila ODS s 8 a půl procenty.

Agentura STEM zveřejnila velmi podobná čísla: sociální demokraté by získali 25,6 procenta, TOP 09 14,3 procenta, komunisté 11,6 procenta a občanští demokraté 8,6 procenta.

Volební model, který simuluje reálné rozložení hlasů pak podle CVVM by vypadal takto: ČSSD by získala 40 procent, TOP 09 16 procent, KSČM 15 a půl a ODS 13 a půl procenta hlasů.

Možností jak dosáhnout většiny, pokud by volby dopadly, jak agentury vypočítaly, by tedy bylo – jak řekl v roce 2006 Miroslav Kalousek, když navrhl KDU-ČSL vládu s ČSSD tolerovanou komunisty, čistě politologicky – víc.

Sociální demokraté by mohli koalovat kromě s komunisty i s TOP 09 a s ODS. A komunisté dnes dělají vše pro to, aby se stali pro sociální demokraty zcela nepoužitelní. To ukazuje složení krajských rad jak v Karlových Varech, kde zasedá bývalý politruk Václav Sloup, tak v Českých Budějovicích, kde zase sedí v radě bývalý spolupracovník Státní bezpečnosti Václav Kučera. A nejnověji, jak sdělila média minulý týden, se v těchto dnech bývalý bachař a exposlanec Josef Vondruška, proti kterému je veden soudní proces pro týrání vězňů, stane zastupitelem za komunisty v Libereckém kraji.

Tento stav by pak umožnil samozřejmě se sociálními demokraty koalovat jak pragmatickému Kalouskovi, kdyby odešel do penze Karel Schwarzenberg, tak ODS. Vzhledem k tomu, že ale ODS dělá zatím vše proto, aby svou stranu marginalizovala, první varianta je podobně reálná jako varianta vlády sociálních demokratů s komunisty.

Vláda sociálních demokratů s podporou TOP 09 by byla lehce zdůvodnitelná hrozbou, kterou představují komunisté. Pro staré politické harcovníky či přesněji lovecké družiny by znamenala zachování osvědčených toků peněz a pro Miloše Zemana a Václava Klause stvrzení, že tzv. opoziční smlouva je nejlepším řešením. I zdůvodnit by to mohli stejně, že přináší zemi stabilitu.

Strana práv občanů, která za svým zakladatelem jde jako apoštolové za Ježíšem, by takový krok podporovala. Tím bychom se ale definitivně vzdálili od evropských standardů a stvrdili klientelistické struktury či jak říkají sociologové: špinavou sounáležitost. Přisunuli bychom se zase o krok blíž k Rusku.

Spustit audio