Karel Barták: Ficovo vítězství na Slovensku se pro EU může stát protivnou komplikací

2. říjen 2023

Volební vítězství strany Směr – Sociální demokracie expremiéra Roberta Fica se pro Evropu může stát když ne zlým snem, tak aspoň nepříjemnou komplikací. Pokud Ficova vláda začne prosazovat jen zlomek toho, co její lídr hlásal v předvolební kampani, bude mít EU co do činění s dalším nesystémovým, neliberálním režimem.

Maďarský Viktor Orbán či polský Jarosław Kaczyński posledních několik let nepříjemně narušují soudržnost a akceschopnost celku. Fico pro ně bude vítaným spojencem.

Čtěte také

Těsně po oznámení výsledku voleb zajisté ještě nevíme, jakou koalici se vítězi podaří sestavit; dokonce je zde i jistá velmi slabá a teoretická možnost, že by se za přičinění většiny ostatních mohl ocitnout v opozici.

Neberme ji však v potaz – Ficův Směr a Hlas expremiéra Petra Pellegriniho dají podle všeho dohromady slušnou většinu a k vládnutí budou potřebovat už jen jednu malou stranu. Bude-li to nacionalistická Slovenská národní strana, bude v Evropě třeba ještě o stupeň vyšší ostražitost.

Dilema evropských socialistů

Jistě, pětimilionové Slovensko na východních humnech neurčuje a nikdy nebude určovat směřování Evropské unie. Ta je ovšem záměrně budována jako společenství svrchovaných, vzájemně si rovných států.

Čtěte také

V řadě důležitých otázek stále ještě rozhoduje jednomyslně, což znamená, že jedna vláda může zmařit společný záměr všech ostatních. Čím více bude kverulantů, kteří budou zpochybňovat směřování a hodnoty celého společenství, tím hůře se mu bude postupovat a rozhodovat, tím slabší bude a tím horší bude vnitřní nesoulad a frustrace.

Fico v kampani opakovaně sliboval, že zastaví vojenskou pomoc Ukrajině, a papouškoval ruský narativ, podle něhož je ukrajinská válka ve skutečnosti Západem vyvolaný konflikt s Ruskem. Vyhrožoval také, že zmaří ukrajinskou snahu o členství v Severoatlantické alianci.

Všechna světová média v souvislosti s volbami citují tyto výroky a usuzují z nich, že budoucí Slovensko by mohlo být obtížným spojencem. Všímají si také Ficova obdivu k Viktoru Orbánovi i toho, že ho maďarský vládce podpořil i v době předvolebního moratoria, což je nehorázné; totéž provedl i český expremiér Andrej Babiš.

Čtěte také

Zároveň se ovšem spekuluje o Ficově proslulém pragmatismu. Kampaň je něco jiného než každodenní vládnutí. Slovensko je zadlužené, státní kasa je prázdná; budoucí premiér si sotva dovolí porušovat zásady vlády práva a vystavit se tak zastavení evropských dotací.

I když v populistické rétorice zašel tentokrát dál než kdykoli předtím, sotva se odváží zpochybnit spojenecké svazky v rámci NATO a EU. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg ostatně o víkendu řekl, že ohledně poskytování další pomoci Ukrajině očekává s Bratislavou shodu, a to bez ohledu na výsledek voleb.

Karel Barták

Těžkou hlavu by mohlo Ficovo vítězství paradoxně dělat také socialistům v Evropském parlamentu. Správně by se měli radovat, že se jedna ze stran sociálně demokratické rodiny ujímá moci v členské zemi EU; v poslední době jich mnoho nebylo.

Jenže Ficovy předvolební výroky jsou jako vystřižené ze slovníku krajní pravice. Socialisté tak budou mít dilema, zvláště před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu – buď zavřít oči a radovat se z nárůstu vlivu levice v Unii, nebo se zásadově ideologicky vymezit a zadělat si tak na vnitřní spor. Ať už to bude, jak chce, výsledek slovenských voleb není pro evropskou politiku dobrá zpráva.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio