Kampaň s fotkami zemřelých ukazuje realitu, kterou lidé nevidí, nebo přehlíží, hájí se ministerstvo

12. listopad 2021

Nově spuštěná kampaň, která má mobilizovat k očkování proti onemocnění covid-19, vyvolala diskusi i trestní oznámení. To podal Institut práva a občanských svobod Pro Libertate, který obvinil ministerstvo zdravotnictví z hanobení lidských ostatků. „Kolegové nepochopili záměr nebo ho chtěli použít ke svému zviditelnění,“ domnívá se mluvčí ministerstva zdravotnictví a koordinátor očkovací kampaně Daniel Köppl.

„Už při přípravě jsme celou věc velmi pečlivě konzultovali s právníky, protože jsme si byli vědomi toho, že se řada lidí pokusí tu kampaň napadnout,“ dodává s tím, že v tomto ohledu jsou si autoři projektu příslovečně jistí v kramflecích.

Čtěte také

Köppl upozorňuje i na to, že vším tím pozdvižením se vytrácí podstata sdělení: „Toto je situace, kterou zdravotníci zažívají každý den na jednotkách intenzivní péče. Je to zdůraznění reality, kterou řada lidí vidět nechce.“

Psycholog Karel Humhal k tomu podotýká: „Je zajímavé, že proběhly brutální kampaně proti nezodpovědným řidičům nebo kuřákům a ty kupodivu nevyvolaly tak silnou reakci jako ta proti covidu. Kladu si tedy otázku, jaká motivace je ve hře a co všechno se odráží v tom, že v současné době je tato propagační akce tak odsuzována.“

Možná vás překvapí, že řada příbuzných těch lidí, co jsou v kampani, to naopak uvítala – že je správné ukázat skutečnost.
Daniel Köppl

Doporučuje proto důsledně analyzovat, proč některým občanům a institucím právě tato kampaň vadí a co by se mělo změnit, aby trnem v oku být přestala. Předpokládá, že případy, kdy se u někoho objeví posttraumatická porucha v reakci na kampaň, budou jen výjimečné.

Pokud jde o veškeré náležitosti stran pozůstalých, ministerstvo příbuzné osob rozpoznatelných na snímcích kontaktovalo a získalo povolení k použití záběrů, potvrzuje Köppl:

Čtěte také

„Možná vás překvapí, že řada z nich to naopak uvítala – že je správné ukázat skutečnost.“

V tuto chvíli se nacházíme ve fázi, kdy je třeba přesvědčit zhruba 20 procent lidí, kteří jsou víceméně skálopevně rozhodnutí se nenechat očkovat. „A musíme jim ukázat realitu, kterou nevidí, nebo ji přehlížejí,“ opakuje mluvčí rezortu zdravotnictví s tím, že kampaň má také ujistit naočkované, že se rozhodli správně.

Očkujeme jako v srpnu

Jde-li o otázku, jaká je motivace odmítačů vakcíny, hrají podle psychologa Humhala významnou roli nevyřešené problémy s autoritami nebo s nařizováním čehokoli:

Karel Humhal, psycholog

„Domnívám se, že racionálně uvažující člověk, který zhodnotí všechna fakta kolem covidu, si řekne: ‚Ano, nemám důvod se nenechat očkovat.‘ A jde se očkovat.“

Köppl vychází z analýz, které má k dispozici, a říká: „Zhruba pět až sedm procent zbývajících nenaočkovaných jsou lidé, kteří věří v moc protilátek. Deset procent jsou ti, kteří věří dezinformacím. A velká část lidí je pak přesvědčená, že se z nějakých zdravotních důvodů očkovat nemohou.“

Pět až sedm procent zbývajících nenaočkovaných jsou lidé, kteří věří v moc protilátek. Deset procent jsou ti, kteří věří dezinformacím.
Daniel Köppl

Adam Vojtěch a Daniel Köppl

Debatu ale uzavírá optimističtější notou:

„Uvědomuji si, že to není jen výsledek kampaně, ale za poslední týden se nám podařilo nově naočkovat čtvrt milionu lidí a jsme na stejné rychlosti očkování jako na začátku srpna. V tuto chvíli je 70 procent dospělé populace očkováno, což je suverénně nejvíc v rámci střední a východní Evropy. Samozřejmě se dá vždycky udělat víc.“

Poslechněte si celý audiozáznam Pro a proti Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio