Kamila Pešeková: Zmatky okolo pandemie nikomu nepomůžou. Ani Slovensku

11. prosinec 2020

Pandemie koronaviru rozděluje společnost. Tak by se velmi stručně dala charakterizovat situace, která panuje nyní na Slovensku.

Týká se to nejenom rodin, pracovních týmů nebo přátel, ale rozdělení panuje i ve špičkách slovenské politiky. Navenek se to projevuje tím, že se kvůli pandemii dostali do zatím největšího sporu prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič.

Čtěte také

Pomyslnou jiskrou, která konflikt zažehla, byl rozhovor, který prezidentka poskytla jednomu soukromému slovenskému rádiu. Přitom uvedla, že v zemi v souvislosti s mimořádnými opatřeními vládne především chaos. „Je tu opatření, které platí na chvíli. A ještě se mění. Těžko mohu stát za vládou a opatření obhajovat,“ uvedla Čaputová.

Hlava státu následně vyzvala premiéra, aby zvážil, jestli by nebylo lepší odevzdat řízení protipandemických opatření někomu jinému z vládního kabinetu. Premiér by tak měl více času na řešení dopadů koronavirové krize na společnost. Matovič jakékoli pochybnosti o své vládě odmítl a naopak dal najevo, že to je vláda, kdo má udávat, jakou cestou se má země ubírat.

Neschopnost naslouchat druhé straně

Takto otevřeně prezidentka vůči premiérovi a současné vládě ještě nikdy v médiích nevystoupila. Naléhavost prezidentčiných slov ukazuje na mimořádnost současné situace, která se navíc ještě vyostřila, když vláda oznámila, že těsně před Vánoci se celá země znovu ocitne v tvrdém lockdownu. Po dobu minimálně tří týdnů tak zůstane zavřena většina obchodů.

Čtěte také

Spor, o který jde v zemi pod Tatrami, není specificky slovenský. I jiné státy jsou v podobné situaci, kdy se snaží spolu skloubit opatření, která mají chránit obyvatelstvo před dalším postupem infekce, ale zároveň ochránit ekonomiku. Tato pandemie jednou skončí, ale firmy, které to musely kvůli potížím vzdát a zkrachovaly, se už nemusí podařit znovu oživit.

Co je ale specifické pro současnou slovenskou vládní koalici, je fakt, že někteří její členové tvrdohlavě prosazují jedno na úkor druhého a tím i na úkor ostatních. Takže buď ochranu zdraví, anebo ochranu ekonomiky. A právě tuto neschopnost naslouchat druhé straně a hledat nějaký kompromis Čaputová kritizovala. Uvedla také, že nejvyšší představitelé státu by měli občany uklidňovat, ne je strašit.

Jenže to se vůbec nedaří. Nervozita ve společnosti kvůli vracejícímu se nebezpečí nákazy roste a s ní i nedůvěra v nejvyšší politické představitele. A to až do té míry, že některé to vede k zoufalým krokům. Jako majitele restaurací na východě Slovenska, kteří vědomě porušili vládní nařízení a na jeden den otevřeli své provozovny. I za cenu toho, že jim budou uděleny ze strany státu vysoké pokuty. Argumentovali neřešitelnou situací, nejasnými pravidly a nedostatečnou pomocí od státu.

Kamila Pešeková

Vláda by měla brát tyto výhrady vážně. Jinak riskuje, že přijde o velkou část uznání a kreditu, který získala například kvůli nápadu na plošné testování obyvatelstva. Disciplína, s jakou se tenkrát postavili Slováci do front a čekali, než na ně dojde řada, byla vysoká. Podruhé se to už nemusí opakovat.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio