Kamila Pešeková: Slovensko rozvolňuje, vládní koalice zatím jiskří

16. listopad 2020

Plošné testování na Slovensku mělo přinést uklidnění celkové situace kolem pandemie. Po třech víkendech, kdy testování proběhlo, občané Slovenska namísto upokojení sledují hádky mezi dvěma ze čtyř koaličních partnerů.

Nejnovější spor vznikl okolo rozdílných pohledů, jak dál po náročném plošném testování. Premiér Igor Matovič vyhodnotil tyto výsledky jako úspěch a zkušenost, kterou může země „vyvážet“ do dalších států.

Čtěte také

Teď chtěl přejít na další formu testování. Mělo se týkat určitých komunit a proběhnout ve školách, restauracích, ale třeba i kostelech. Uvedené organizace si to měly zabezpečit s pomocí armády a policie samy, stát by jim testy zaplatil. Jejich testování se mělo stát předpokladem, aby mohly fungovat. Proti tomu se ozval šéf liberální vládní strany Sloboda a solidarita (SaS), ministr hospodářství Richard Sulík. A označil to za hloupost. Premiéra Matoviče se to zjevně dotklo. A tak jen lakonicky uvedl, že nemůže „cikať (tedy čůrat) proti větru“, takže zamýšlené komunitní testování nakonec zrušil.

Nejnověji tedy Slovensko v omezené míře obnovuje provoz kostelů, divadel a kin, které budou fungovat maximálně na 50 procent. Bazény a fitness centra budou v provozu s nejvíce 6 zákazníky. Současně budou obnoveny i slovenská hokejová a první fotbalová liga.

Iracionální a hysterická debata

I když Slovensko prodloužilo nouzový stav o 45 dní, čísla na Slovensku klesají a to je povzbudivá zpráva. Jakoby se ale ruku v ruce s tím vytrácela jednota v čele vlády a o to větší prostor se vytvářel na osobní ostré neuvážené výměny názorů uvnitř koalice. Někdy i v podobně nechutných osobních útoků.

Čtěte také

Když vláda projednávala dotaci pro všeobecnou zdravotní pojišťovnu, výhrady vyjádřila šéfka parlamentního výboru pro zdravotnictví za Sulíkovu stranu Jana Cigániková. Premiér si vzal její kritiku znovu osobně. Kromě toho, že ji obvinil z údajného lobbismu, dal najevo, že kdo se jmenuje tak jako ona, čili Cigániková, musí i lhát.

Někteří v tom viděli projev rasismu, premiér Matovič se chopil slovníku slovenského jazyka a ocitoval, co se v něm píše u hesla „cigániť“. Mimo jiné tam stojí, že to slovo znamená „lhát“. Tato iracionální a místy až hysterická debata ukazuje, že situace kolem koronaviru musí být na Slovensku skutečně lepší, když je veřejném prostoru čas na podobné malichernosti.

Ukazuje to ale i na daleko zásadnější věc. Ještě neuplynul ani rok od vzniku vlády, ale člověk má místy pocit, jako kdyby měla každou chvíli skončit. Kdysi nastupovala Matovičova koalice s tím, že chtěla odstavit od moci garnituru spjatou s dlouholetým premiérem Robertem Ficem. S tím souvisel i cíl očistit justici a policii od korupce. Tady se jí zatím daří, pokud je možné označit velké zatýkání soudců a bývalých vysoce postavených policistů za její úspěch.

Kamila Pešeková

V příštích týdnech čeká koalici klíčová volba nového generálního prokurátora. Nejpozději tam se ukáže, jestli dokážou Matovič a Sulík ještě táhnout za jeden provaz, anebo jestli budou pokračovat v tom, že jeden bude druhého veřejně shazovat. A tím ztrácet i kredit, který vláda získala během posledních týdnů, kdy se sjednotila v boji proti pandemii.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio