Kamila Pešeková: Proč slovenský premiér Heger nebojuje za očkování jako britský premiér Johnson?

9. listopad 2021

Covidová situace na Slovensku se zhoršuje každým dnem, ale vláda jako by zapomněla reagovat. Pozitivních testů za den je téměř 7 tisíc, 80 procent hospitalizovaných je neočkovaných. Kdo se podívá na mapu Slovenska, uvidí, že přibývá černých okresů, tedy těch, kde je situace kritická, nyní jich je necelá polovina. Zároveň jde o oblasti, kde je ochota občanů očkovat se nízká.

A zdá se, že vláda nedokáže tento trend zlomit. Nejenom to, nevyvíjí žádnou aktivitu, aby přiměla spoluobčany nechat se očkovat.  

Čtěte také

Po něčem takovém dlouhodobě volají slovenští zdravotníci. Odpovídající výzvu podepsalo na 1300 pracovníků nemocnic. Podporu mají i u ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského, který skoro neustále opakuje, že jedině očkování může zemi vyvést z pandemie. I tak se ale nelze ubránit dojmu, jako by byl v tomto úsilí osamocený a neměl dostatečnou podporu od ostatních členů vlády.

Nebo na to nemá slovenská vláda jednotný názor? Proč si třeba slovenský premiér nebo ministr zdravotnictví nebo jakýkoli další člen vlády nevezmou příklad z britského premiéra?

Boris Johnson od chvíle, co dorazily první dávky vakcíny, neustále navštěvuje očkovací místa, popularizuje tak nejen očkování, ale oceňuje i nasazení zdravotníků. Vysílá tím také široké veřejnosti signál, že vláda očkování nekompromisně podporuje.

Proč něco takového nedělají prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger, aby dali najevo, o jak moc velkou prioritu jde?

Vláda, která nedělá nic

Namísto toho přicházely v minulých dnech jiné zprávy ze Slovenska. Například o aktivitách odpůrců roušek a očkování. Ti se v organizovaných skupinách nahrnou do obchodů, svým chováním jasně poruší proticovidová opatření a záměrně vyvolají konflikt, ať už s ochrannou službou, nebo policií.

Čtěte také

V Piešťanech musela policie v zájmu zachování pořádku proti takové skupině fyzicky zakročit. Došlo ke zraněním, prodavačky musely vyhledat psychologickou pomoc. Několik provokatérů policie zadržela, jeden půjde pravděpodobně do vazby.

Podle informací slovenského ministra obrany jsou dva ze zadržených bývalými profesionálními vojáky.

Podobných situací může během zhoršující se pandemické situace přibývat.

Kamila Pešeková

Ale co čekat v zemi, kde se bývalý dlouholetý premiér Robert Fico postavil do čela těch, kteří očkování zpochybňují. A namísto toho, aby ukázal nějaké řešení, snaží se na tom vydělat politický kapitál.

Už jenom z pudu sebezáchovy by neměla současná vláda sedět s rukama v klíně. Protože ze všeho nejhorší je vláda, která nedělá nic.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio