Kamila Pešeková: Premiér Heger navštívil Kyjev. Slovensko věnuje Ukrajině svůj protivzdušný systém S-300

9. duben 2022

Když český premiér Petr Fiala podnikl spolu se slovinským a polským premiérem cestu do Kyjeva, zareagovali Slováci hned otázkou, proč se k nim nepřipojil i jejich premiér Eduard Heger. Ten to vysvětlil tím, že bezpečnostní riziko cesty bylo příliš vysoké. Později se ale omluvil a uznal, že nejet na Ukrajinu bylo chybou.

Proto byla Hegerova páteční návštěva Ukrajiny vnímána především jako jakási „náprava reputace“. Slovenský premiér se připojil k misi, kterou vedla šéfka evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Delegace se setkala nejenom s prezidentem Volodymyrem Zelenským, ale navštívila také město Buča, kde byly v minulých dnech objeveny masové hroby. Premiér Heger na sociálních sítích uvedl, že to, co tam viděl, jím hluboce otřáslo. „Válečné zločiny musí být potrestány,“ dodal.

Čtěte také

To, s čím Eduard Heger na Ukrajinu odjížděl, byl nejenom příslib, že podpoří ukrajinské ambice na členství v EU, ale i konkrétní nabídka, jak pomoct zemi při dopravě obilí do světa, jelikož ukrajinské přístavy jsou vystaveny ruské blokádě.

Heger pravděpodobně také plánoval v Kyjevě zveřejnit, že Slovensko věnuje Ukrajině svůj protiletadlový a protiraketový systém S-300, jehož životnost sice brzy skončí, ale na Ukrajině ještě může vykonat dobrou službu. Bylo to nejenom silné gesto, které dovolilo Hegerovi napravit si reputaci. Především to je ale skutečná pomoc Ukrajině, která může poněkud zmenšit materiální převahu ruských jednotek. Slovensko tím žádnou škodu neutrpí, protože je chráněno modernějším protivzdušným systémem Patriot.

Ohrožení bezpečnosti

Jenomže moment překvapení se v Kyjevě nekonal. Hegera předběhl expremiér Robert Fico, který informaci o plánovaném dodání protiraketového systému vynesl ven. Zveřejnil také video vlaku, na kterém byly naloženy jednotlivé komponenty, a dodal, že jde o šílenství a ohrožení bezpečnosti Slovenska. Přesun vojenské techniky se přitom měl odehrát v utajení. Tím, že ho Fico předčasně zveřejnil, nahrál nepřímo ruské straně, která dodávky zbraní ze Západu bedlivě sleduje. Ta už dala mnohokrát najevo, že je považuje za nepřátelský akt.

Čtěte také

Nad Ficovým počínáním zůstává rozum stát. Jako by nepochopil, že zvýšení bezpečnosti Ukrajiny je doslova v životním zájmu Slovenska, že masakry v Buči i dalších ukrajinských městech jsou donebevolajícím zločinem. Vůbec mu nevadí, že svým chováním nahrává ruské straně a ohrožuje tím bezpečnost Slovenska.

Proto nemohl v reakci na Ficova slova premiér Eduard Heger udělat nic jiného než ho vyzvat, aby odešel ze slovenské politiky a naopak šel do té ruské, kam podle Hegera patří.

Komentátorka Kamila Pešeková

Kdo ještě měl nějaké pochybnosti, tak teď poznal, že bývalý premiér se tím definitivně diskvalifikoval, aby ještě někdy v budoucnu vykonával nějaký veřejný úřad. Současný premiér Heger naopak konečně předvedl razanci a politickou zralost, kterou dosud tolik skrýval.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související