Kam se poděla "tvář z Marsu"?

24. září 2010

Detailní snímky pořízené sondou Mars Express zachycují oblast Cydonia v martské Arabia Terra. Právě tady před třiceti lety pořídily kamery sondy Viking 1 záběry slavné "tváře z Marsu". Nové záběry ale ukazují "jen" skalní masiv.

Když sonda Viking 1 pořizovala 25. července 1976 snímky povrchu Marsu v oblasti zvané Cydonia, asi jen málokdo tušil, že to budou nadlouho nejslavnější fotografie "rudé planety". Na 40,75 stupních severní šířky a 350,54 stupních východní délky civěla k nebesům gigantická "tvář" s jasně znatelným okem, nosem a ústy. Když se snímky o týden později rozlétly po světě s poznámkou, že útvar "připomíná lidskou hlavu", viděly v něm miliony lidí definitivní důkaz o listenci mimozemšťanů. Marně odborníci z NASA vysvětlovali, že jde o pouhou hru světla a stínu na přírodním skalisku. Snímky z Vikingu 1 měly poměrně nízké rozlišení a nabízely další příležitosti ke spekulacím. Někteří fantastové viděli v blízkosti "tváře" i pyramidy a ruiny velkého města. Podrobnější snímky Cydonie nebyly k dispozici až do roku 1998, což fantastové vykládali jako snahu NASA smést pod stůl existenci "tváře" a dalších důkazů mimozemského života.

Vědci nikdy neslevili z původní interpretace snímků, že jde o silně erodované skalní masivy. A sonda Mars Global Surveyor jim dala za pravdu, když nejprve v dubnu 1998 a pak ještě o tři roky později pořídila detailnější snímky celé oblasti. Při záběrech s vyšším rozlišením nebylo po "tváři" ani stopy.

Přesto Cydonia vědce přitahuje. Nachází se se v Arabia Terra, na přechodu mezi vysočinami na jižní polokouli a pláněmi na polokouli severní. Jsou tu patrné stopy po velmi důležitých geologických procesech. I proto dostala sonda Mars Express za úkol pořídit dosud nejpodrobnější snímky této oblasti. Zpočátku se zdálo, že se "tvář" rozhodla ochránit svá tajemství před dotěrnými objektivy kamery. Nejprve přelétávala sonda nad Cydonií příliš vysoko. Při přeletech v nižší výšce se nad celou oblastí rozpoutaly silné bouře a "tvář" zahalily prašným závojem.

Téměř přesně v den třicátého výročí pořízení slavných fotografií "tváře" kamerami Vikingu 1, tedy 22. července 2006, Marx Express uspěl a jeho kamera HRSC (High Resolution Stereo Camera) pořídila dosud nejpodrobnější snímky Cydonie. Vědci na nich nenašli ani skálu tvarovanou do podoby lidské tváře, ani pyramidy. Také po ruinách města tu není ani stopy. Zato jsou na svazích "tváře" patrné stopy po přirozeném zvětrávání, které geology nesmírně zajímají. Aby však milovníci tajemství nepřišli zkrátka, zveřejnila Evropská vesmírná agentura (ESA) i snímky, na nichž je zachyceno skalisko připomínající při troše fantazie obří lebku. ESA komentuje tyto snímky citátem slavného amerického astronoma Carla Sagana: "Představivost nás často zavede do světů, které nikdy neexistovaly. Ale bez ní bychom se nedostali nikam."

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.