Justiční odborářka: Všichni nás chápou, ale nic se neděje. Situace je strašná, peníze se musí najít

7. říjen 2024

Začala největší justiční stávka v novodobé historii Česka. Očekává se, že do třídenního protestu se zapojí 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 60 procent zaměstnanců soudů vyšších instancí. Ministerstvo spravedlnosti ale tvrdí, že peníze na vyšší platy ve státním rozpočtu nejsou. „Demokracie stojí na třech principech, jednou z nich je fungující soudní moc. Pokud přestává fungovat, máme problém,“ upozorňuje Marie Šafrová, místopředsedkyně justičních odborů.

Paní Šafrová, jaké máte aktuální informace? Stále platí uvedené údaje o procentuálním zapojení zaměstnanců soudů?

S těmito informacemi jsme odcházeli v pátek. Ale ještě během pátečního odpoledne se přihlásil okresní soud v Jičíně s 88 procenty stávkujících a večer vyšlo prohlášení Kolegia předsedů pražských soudů. Kolik je momentálně procent stávkujících na krajských soudech, to nevím.

Čtěte také

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) se patnáctiprocentní mzdový nárůst zatím zdá nepravděpodobný. Nevyloučil ale, že by bylo možné najít peníze na určitý příplatek. Jaké o tom máte informace?

Požadavky jsme měli dva. Kromě patnáctiprocentního navýšení jsme chtěli změnit i systém placení zaměstnanců. Požadavek 15 procent jsme vznesli proto, že, bez příslušného objemu peněz, který by nám stát poskytl, nemůžeme systém aktivovat.

Nemůžeme adekvátně zaplatit zaměstnance na odborných pozicích, ať už je to zapisovatelka, protokolující, vedoucí nebo vyšší soudní úředník s asistentem.

V tuto chvíli by pro nás byl nejjednodušší nějaký příplatek, který by byl procentuálně oddělený. Nemůžeme dávat všem lidem stejně, protože každý má jinou odbornou způsobilost a jinou náročnost. Já mám pocit, že nás všichni chápou, ale zatím se bohužel nic neděje.

Čtěte také

Jaké budou další kroky, až skončí třídenní stávka? Co když nedojde k dohodě?

Nedojde-li k dohodě, budeme ve stávkách pokračovat dál. Ale myslím, že se musíme dohodnout, protože situace je strašná. Jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) bylo přátelské a měla jsem pocit, že nás všichni chápou.

Mým úkolem není pomoci vládě hledat peníze, ale dosáhnout změny v pohledu na soudy. To je společenský problém, který se táhne dekády, a nejde o problém jen této vlády, spíše naopak. Teď vyvřel i z důvodu inflace nebo drahých energií.

Práce na soudech bylo vždycky strašně moc a lidé zde pracují v poměrně složitém prostředí – přitom nejsou adekvátně ohodnoceni. Ty peníze se ale musí najít.

Demokracie stojí na třech principech, a to je fungující zákonodárná, výkonná a soudní moc. Pokud přestává soudní moc fungovat, máme problém. 

Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.

Spustit audio

Související