Jules Verne - mýty o otci zakladateli

30. duben 2008

Pravidelným hostem magazínu Nula-jednička se už stal Vlado Ríša, šéfredaktor časopisu Ikarie. S ním jsme se věnovali Julesu Vernovi a květnovému časopisu samotnému.

Hned po povídkách je nejdůležitější součástí časopisu Ikarie publicistika. Do ní samozřejmě patří recenze knih a filmů, objevování nových autorů (i tomu se květnová Ikarie v článku Ivana Adamoviče věnuje) a také hledání osobností a témat z oblasti sci-fi, které nejsou příliš známé. Odbornicí na takové hledání je především Františka Vrbenská. My jsme se ale s Vlado Ríšou věnovali jinému publicistickému článku, který se sice věnuje osobnosti velmi známé, ale aspektům tvorby, které příliš známé nejsou.

Samozřejmě jde o Julesa Verna. Květnové číslo Ikarie zahajuje seriál Lukáše Doubravy s názvem Jules Verne jako tvůrce sci-fi. A hned první díl nese zajímavý podtitul: Mýty o otci zakladateli. V rozhovoru s Vlado Ríšou mluvíme o tom, zda ve Vernově době byly vynálezy jeho románů skutečně tak revoluční, kde na ně sbíral inspiraci, zda ho technika bavila po celou jeho tvorbu, nebo ji používal jen jako rekvizitu a jestli verneovky vůbec mají silné příběhy. Představíme také velice zajímavý projekt, který chce romány Julesa Verna přiblížit současné mladé generaci. Šestnáct jeho románu převypráví, ale také dějově upraví Ondřej Neff. Jejich atmosféra, například včetně ilustrací, zůstane zachována. Hotov je už rukopis asi nejslavnějšího díla, tedy románu Dvacet tisíc mil pod mořem.

Ikarie květen 2008
autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.