Joseph Goebbels a nejbohatší rodina v Německu

23. říjen 2014

Nejbohatší rodina v Německu je spřízněna s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Ten se v roce 1931 oženil s Magdou Quandtovou a jejich rodina během sedmdesáti let nashromáždila obrovský majetek, píše server britského deníku Times.

Majetek manželů Goebbelsových zdědil Magdin syn z jejího prvního manželství. Dnes se odhaduje na více než 40 miliard dolarů. Rodina například vlastní 47procentní podíl v automobilce BMW a obchodní řetězce supermarketů Lidl a Aldi. Německý časopis Manager ji považuje za nejbohatší v zemi.

Magda se v roce 1921 provdala za německého průmyslníka Günthera Quandta a porodila mu syna Haralda. O osm let později Günthera opustila a dva roky nato si vzala Hitlerovu pravou ruku. Führer byl dokonce Goebbelsovi na svatbě za svědka.

Čtěte také

Harald žil s matkou a Goebbelsem do roku 1939, kdy vstoupil do nacistického letectva. Sloužil v Luftwaffe jako poručík až do roku 1944, kdy byl zraněn a zajat spojenci v Itálii.

Když byl o rok později vězněn v libyjském Benghází, dostal dopis, v němž ho matka z Hitlerova bunkru v Berlíně informuje, že se svým manželem a šesti dětmi spáchá sebevraždu.

Nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels

„Pravděpodobně zůstaneš jediným, kdo může pokračovat v rodinné tradici,“ napsala Magda svému zajatému synovi.

Harald pak jako jediný Magdin žijící potomek zdědil spolu se svým nevlastním bratrem Herbertem celý majetek Quandtovy rodiny, která už za války nahromadila značné zisky výrobou střelných zbraní a munice pro nacisty, píše deník Times.

Haraldův bratr pak v 60. letech zachránil před krachem automobilku BMW a Quandtovi se zanedlouho ocitli na přední příčce nejbohatších německých rodin. Harald zahynul v roce 1967 při letecké havárii v Itálii a jeho bratr zemřel o patnáct let později.

Rodinný majetek zdědilo Haraldových pět dcer a vdova po Herbertovi a její dvě děti. Herbertovi potomci jsou často vidět ve společnosti, ale Haraldovy čtyři dosud žijící dcery se na veřejnosti neukazují, uzavírá britský list Times.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio