John Cale: Upsal bych se ďáblu, jen abych mohl hrát melodii ze Smetanovy Vltavy

19. listopad 2014

Velšský muzikant John Cale, jeden ze zakládajících členů skupiny Velvet Underground, ale i významná postava klasické soudobé kompozice, zahrál na předávání Cen paměti národa dne 17. listopadu v Národním divadle.

Vybral píseň s názvem Paříž 1919 ze stejnojmenného alba z roku 1973. „Je to jedna z těch písní, kterou každý v Evropě zná, a proto jsem ji také vybral."

„Nebylo úplně jasné, co se to vlastně děje,“ vzpomínal v Ranním Plusu John Cale na období, kdy se v Evropě začaly hroutit totalitní režimy.

Hudebník sleduje i současné politické dění, i když je čím dál tím těžší se v něm vyznat, přiznává. „Například: je Vladimir Putin opravdu tak unavený, že musí ze summitu G20 odjet předčasně a ve spěchu? Nevidím v něm nic jiného než násilníka z KGB.“

Příprava Caleova nového alba probíhá úspěšně. „Ještě zbývá mastering a jednu věc přemíchat. Do února nebo března by mělo být hotové.“

Hledání nových kompozičních metod je pro skladatele stále důležité. „S každým novým albem se pokouším najít nějaký nový přístup k tvorbě. Včetně toho, že dělám věci špatně, tak jak se to dělat nemá, například používám falešné tóny.“

„Jsou tam nějaké nové postupy, myslím že lidé budou překvapeni,“ uvedl Cale své nové album.

Hudebník začínal jako orchestrální hráč na violu ve 12 letech, kdy na velšském venkově hrál především oratoria a křesťanskou hudbu. Kromě jiných je velkým obdivovatelem díla Bedřicha Smetany.

„Každý, kdo hraje na nějaký smyčcový nástroj, by se upsal ďáblu, aby mohl hrát melodii z Vltavy. Nebyl to part pro violu, ale já to na ní hrál," vzpomněl John Cale.

autoři: Petr Nosálek , pav , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.