Jiří Stránský: Profesionálové na otravování – duší i těl

28. únor 2017

Kdo jste mě aspoň párkrát poslouchali, víte, že nepatřím k těm, kteří se nechají vším možným otrávit. A že to není jen proto, že jsem takový fosil, ale i tím, že se o to dlouhá léta pokoušeli i profesionálové na otravování – duší i těl.

Pokoušeli se o to mnoho let - estébáky neboli vyšetřovateli počínaje a bachaři na lágrech konče. Pod praporem třídního boje. Jenže nepochopili, že všechno, co s námi vyváděli, způsobilo, že jsme proti tomu byli pořád víc obrnění. Že nám to zpevňovalo páteř.

Před rokem v tomto čase rozhodl výbor Ceny Arnošta Lustiga, že po něm pojmenovanou cenu dostanu já. Jenže v čase, kdy jsem cenu měl v sídle paní primátorky převzít, jsem ležel na plicní JIP v Motole, a Cenu za mě musel převzít můj syn.

Cenu mu předal premiér Bohuslav Sobotka, který se svým projevem přihlásil k poslání Lustigovy ceny, skrze níž se do české společnosti dostávají impulzy, které oživují povědomí o občanské odvaze, o statečnosti a o schopnosti rozhodovat se podle humanistických ideálů.

A že dostávám tuhle cenu v době, kdy v české společnosti bohužel sílí projevy netolerance a v některých případech dokonce nenávisti. Taky pan premiér řekl, že tentokrát výbor ocenil člověka, který byl vystaven reálnému nebezpečí a reálné nespravedlivé perzekuci. A že jsem člověk, který se rozhodl v době obnovení svobody obhajovat humanistické hodnoty.

Muklové kondicionály nesnášejí

Logo

Chvály a obdivu bylo v premiérově projevu víc, a před deseti měsíci, kdy se ta sláva kolem mě odehrála, jsem měl docela radost taky proto, že v tom čase se pan premiér za to, co řekl o mně, veřejně postavil.

Při svém projevu ale neřekl jediné slovo o tom, proč jsem se tak choval a chovám – že těmi, kdo mně a desetitisícům dalších vyhlásil třídní válku, byli komunisté. Kteří nás odsoudili ke kutání uranu pro našeho tehdejšího Velkého bratra, který má někde za Uralem z té uranové rudy celé pohoří a díky němu nám nabízí krmení pro naše atomové elektrárny laciněji než ostatní.

A do toho vzpomínání mi před pár dny týž premiér, jenž mi předal Lustigovu cenu, v televizi řekne, že si dovede představit vládu s komunisty, hlavně aby nebyl premiérem ten člověk, co se jmenuje Babiš. V tom jediném s ním souhlasím, ale…

Arnošt Lustig byl kdysi taky komunista. A právě komunisté ho z jeho komunismu vyléčili. Taky skrze Miladu Horákovou. A tak mě napadá, že kdyby Arnošt ještě žil… Akorát, že my muklové kondicionály nesnášíme.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio