Jiří Rusnok

14. březen 2003

Váznoucí politická komunikace je oficiálním důvodem, proč se premiér rozhodl k první personální změně ve vládě. V čem politická komunikace vázla, není těžké se domyslet. Sám ministr Jiří Rusnok ochotně popsal, co všechno mu na vládě, které byl členem, vadilo a neopomněl zdůraznit, že při volbě prezidenta hlasoval pro kandidáta opozice

Nemohl nevědět, že tím šéfa rozladí, a na to, že ve vládě končí, byl zjevně připraven. Však se také na tiskové konferenci usmíval a rozhodně nepůsobil dojmem nešťastníka, který utrpěl nějakou křivdu. Pokud mu snad přeci jen oznámené odvolání přišlo trochu líto, útěchou mu může být chvála opozice. S uznáním jeho působení na ministerstvu průmyslu a obchodu hodnotí jak lidé z ODS, tak komunisté. Předseda KSČM dokonce neváhal označit ministra Rusnoka za profesionálně nejzdatnějšího člena vlády a vyjádřil domněnku, že do podzimu vláda padne a právě Jiří Rusnok že může být pověřen sestavením nové. Podzim je ale ještě daleko, nyní je na pořadu dne audience u prezidenta, do jehož kompetence patří realizovat personální návrhy premiéra, tedy odvolávat a jmenovat ministry.

Jiří Rusnok podle některých politologů vsadil na špatnou politickou kartu, totiž na Miloše Zemana, jehož vliv z Vysočiny je nakonec slabší, než se čekalo. Podle ekonomických analytiků nebude mít odvolání ministra vliv ani na české hospodářství, ani na připravovanou reformu veřejných financí. Kolegové z vlády na něj nebudou vzpomínat ve zlém, ale zřejmě ani s nějakým hlubším sentimentem. Mediálně příjemný Jiří Rusnok působil ve vládních funkcích kompetentně, jako člověk, který ví, co chce, a ví, co dělá. Určitě se v životě neztratí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.