Jiří Pehe: Semín je kouřová clona, aneb vrtěti psem

19. červen 2019

V koaliční rozmíšce sociální demokracie hrozí odchodem z vládní koalice, pokud by poslanci hnutí ANO podpořili kandidáta Strany přímé demokracie, ultrakonzervativce Michala Semína, na post člena rady České tiskové kanceláře.

To má sice možná reálné jádro, ale z větší části se zdá být jejím hlavním účelem odvést pozornost od podstatnějších věcí.

Což o to, skutečnost, že část poslanců hnutí ANO zřejmě v prvním, neúspěšném pokusu zvolit Semína, tohoto aktivistu, obviňovaného z extrémního nacionalismu, antisemitismu a odporu vůči právům žen i sexuálních menšin, podpořila, je pro ČSSD bezpochyby reálný problém. Pokud by mlčky přihlížela tomu, jak je s pomocí jejího koaličního partnera zvolen někdo jako Semín, ztratí před veřejností i poslední zbytky své demokraticky levicové tváře.

Jenže zároveň se nelze ubránit dojmu, že sledujeme českou verzi slavného amerického filmu „Vrtěti psem“. V něm, jak známo, se skupina vynalézavých poradců amerického prezidenta, který je obviněn ze sexuálního skandálu, úspěšně pokusí odvrátit pozornost od této kauzy s pomocí rozpoutání fiktivní války s Albánií.

Semín je sice na rozdíl od zmíněné války postava reálná, ale to, že se ČSSD vrhla do boje proti jeho zvolení s pomocí medializovaných hrozeb ukončit vládní spolupráci s hnutím ANO, v sobě nádech jisté fikce, která má zakrýt cosi podstatnějšího, nese.

Klasická kouřová clona

Semín: Křesťané jsou sice hříšní, ale ateisté nemají oporu pro morálku

Michal Semín (vpravo) a Petr Tomek

Podle studie mezinárodního týmu vědců považuje většina lidí na světě ateisty za méně morální než věřící, dokonce i včetně samotných ateistů. Výzkum se uskutečnil na vzorku vice než tří tisíců lidí na pěti kontinentech, jak v převážně sekulárních, tak nábožensky založených státech. Jaká je mravní integrita ateistů? „Málokdo zpochybní, že i ateisté konají dobré skutky,“ uznal v pořadu Pro a proti vydavatel časopisu Te Deum Michal Semín.

Kupříkladu skutečnost, že ČSSD dál kryje záda trestně stíhanému premiérovi i poté, co z předběžných auditů Evropské komise vyplynulo, že je v těžkém konfliktu zájmů, protože se dostatečně neodstřihl od firmy Agrofert, která pobírá evropské dotace.

Nebo skutečnost, že premiér Babiš se nikterak nemá k tomu, aby tlačil na prezidenta Miloše Zemana ve věci odvolání sociálně demokratického ministra kultury Antonína Staňka navzdory tomu, že Babiš na návrh předsedy ČSSD Jana Hamáčka údajně oficiálně požádal prezidenta o odvolání Staňka už před téměř měsícem.

Ústava nedává prezidentovi žádný prostor takové žádosti premiéra nevyhovět, a ačkoliv nestanoví časovou lhůtu, je jasné, že prezident už měl dávno konat. Babiš ovšem mlčí, a  my si můžeme jen domýšlet, zda se konfliktům s prezidentem opakovaně vyhýbá kupříkladu kvůli tomu, že prezident je poslední instancí, která by mohla za určitých okolností zastavit jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Ohrožuje zvolení Michala Semína do rady ČTK vládní koalici hnutí ANO a ČSSD?

Činovník spolku Akce D.O.S.T Michal Semín

Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček včera prohlásil, že v případě zvolení Semína za pomoci hlasů hnutí ANO by další spolupráce v koalici neměla smysl. Volba Semína je pro ČSSD nepřijatelná. V prvním kole tajné volby přitom  kandidát SPD získal podle ČSSD s největší pravděpodobností i hlasy hnutí ANO. To ale odmítá premiér a šéf hnutí Andrej Babiš. Co si o dění kolem složení rady ČTK myslí politilog Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek?

ČSSD ve věci ostudné relativizace ústavy ve věci Staňka odchodem z koalice, pokud Babiš a prezident nebudou ve věci odvolání Staňka rychle konat, nehrozí. Možnost, že by narazila, je totiž o poznání větší, než když pohrozí odchodem kvůli Semínovi.

Dění okolo Semína je tak především klasickou kouřovou clonou. ČSSD z něj před tou částí veřejnosti, která ji je ochotná náhle nalezenou principiálnost uvěřit, vychází jako strana, která si na sobě donekonečna nenechá koaličním partnerem štípat dříví.

Přičemž ví, že pro Babiše, pokud s ním není na celém divadle dopředu domluvená, je obětování Semína ve prospěch pokračování vlády, kterou i kvůli svým problémům potřebuje, ústupek, který ho nic nestojí.

Jiří Pehe

Zároveň je za celou kauzou varovně vztyčený prst: pokud bychom my, sociální demokraté, nebyli ve vládní koalici, je případné zvolení Semína s pomocí ANO jen ochutnávkou toho, co by následovalo, pokud by ANO opřelo svoji vládu o SPD. Takže pokud ČSSD zůstává ve vládě, brání vlastně demokracii a nezávislost médii i justice. No, nekupte to. 

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio