Jiří Leschtina: Život a doba soudce Jana Sváčka

14. prosinec 2018

V klidu a míru byl jmenován místopředsedou Vrchního soudu v Praze jeho dosavadní soudce Jan Sváček.

Na rozdíl od doby před čtyřmi lety, kdy jeho navržení do této funkce vzbudilo takový poprask, že sám Sváček se nakonec své kandidatury vzdal.

Neúspěšný kandidát na ústavního soudce Sváček bude působit u pražského vrchního soudu

02949172.jpeg

Bývalý předseda městského soudu Jan Sváček mění po 14 letech místo působení. Od dnešního dne nastupuje na Vrchní soud v Praze jako trestní soudce. Sváček se dvakrát neúspěšně ucházel také o post ústavního soudce.

Co se však změnilo od doby, kdy byl někdejší místopředseda pražského Městského soudu Jan Sváček nepřijatelnou figurou, spojovanou s vlivnými postavami pražské korupční galérky z éry tak zvané opoziční smlouvy?

Vždyť rozhodujícím momentem tenkrát bylo, že se postavil proti Sváčkově instalaci do čela Vrchního soudu i šéf hnutí ANO a tehdejší ministr financí Andrej Babiš. A ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková jeho jmenování oddalovala, až sám Sváček kapituloval.

Předně si připomeňme, že tehdy Andrej Babiš v duchu pěstování své protikorupční aury šel do jisté míry na ruku občanským protikorupčním iniciativám. A právě ty se postavily proti kandidatuře Jana Sváčka.

Kádrové předpoklady

Ale také řada členů Senátu, který dvakrát odmítl Sváčka potvrdit ústavním soudcem, když ho navrhl nejprve Václav Klaus a potom jeho nástupce Miloš Zeman.

Kandidát na ústavního soudce Sváček nezískal podporu výboru pro lidská práva

02552033.jpeg

Kandidát na ústavního soudce Jan Sváček nezískal podporu senátního výboru pro lidská práva. Hlasování totiž dopadlo nerozhodně, čtyři členové byli pro, čtyři proti. Výbor tak žádné doporučení senátu dávat nebude. O jeho nominaci rozhodne Senát zítra.

Přitom zdaleka jen nešlo o Sváčkovo členství v KSČ, do níž vstoupil – vskutku předvídavě - v červnu 1989. Ale spíš o to, že své členství zatajil, když v roce 2011 lhal v televizi, že byl jen kandidátem. Jako předseda Městského soudu v Praze také Sváček odmítal v rozporu s nálezem Ústavního soudu uvést stranickou minulost soudců před rokem 1989.

Kritici upozorňovali na soudcovy styky s šedou eminencí pražské politiky Tomášem Hrdličkou, které Sváček nepopíral, ale vydával za pracovní nebo čistě náhodná setkání.

V médiích také proběhl odposlech rozhovoru mezi bývalým předsedou ústředního výboru SSM Martinem Ulčákem a dalším politickým podnikatelem Romanem Janouškem, v němž se baví o tom, že Sváček buď půjde na Ústavní soud nebo „k Burešovi dělat místopředsedu.“

A právě to druhé proroctví se teď navršilo, když Sváčka uvedl do kýžené funkce právě Jaroslav Bureš, předseda Vrchního soudu, ale také někdejší kandidát na prezidenta a exministr spravedlnosti za ČSSD.

Karel Hvížďala: Patří Dr. Sváček na Ústavní soud

Jan Sváček, soudce

Zatčení tří bývalých poslanců Tluchoře, Fuchsy a Šnajdra a ředitelky kabinetu bývalého premiéra Nečase paní Nagyové poněkud upozadilo jednu z dalších závažných skutečností, a sice, že prezident Miloš Zeman opět navrhl jako svého kandidáta na ústavního soudce předsedu městkého soudu Dr. Jana Sváčka, kterého Senát již jednou ve stejném složení odmítll.

Mnohé tedy nasvědčuje tomu, že soudce Sváček měl blízko k některým bossům korupčního systému, kteří na přelomu tisíciletí definitivně ovládli hlavní politické strany.

Právě k těm šíbrům, o nichž psal v knize Česká republika na rozcestí exprezident Václav Klaus se sarkastickou otevřeností i toto: „Bez „kmotrů“ nelze zajistit ani předvídatelnost fungování a rozhodování totálně „nezávislé“ justice a orgánů v trestním řízení.“

Proč ale tentokrát Andrej Babiš nebránil instalaci vytrvalého Snáška do vlivné funkce? To je jednoduché. Z protikorupčních „nevládek“ se stali jeho nepřátelé, kteří pořád vytahují jeho střet zájmů a považte - teď ho dokonce přenesli do Bruselu.

Samotný premiér je trestně stíhaný za dotační podvod a soudy sousedního státu potvrdily, že byl oprávněně evidován jako agent komunistické státní bezpečnosti. A právě díky podpoře komunistů se Andrej Babiš, sám bývalý komunista, teď drží u moci.

V takových kulisách doby se stává pošramocená minulost soudce Sváčka tím nejlepším kádrovým předpokladem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.