Jiří Leschtina: Pražské sbližování ODS a Pirátů pod knutou hlasu Hany Marvanové

29. leden 2023

Po čtyřech měsících marné snahy o vytvoření rady hlavního města, provázené nesnášenlivostí mezi vítězným hnutím Spolu a Piráty, jako by na pražskou radnici přišla obleva. Po ústupcích z obou stran teď jednání mezi Spolu, Piráty a STAN skutečně spěje k ustavení magistrátní vlády.

Podle informací z jejich dohovorů má vedle budoucího primátora Svobody z ODS zasednout v nové vládě i jeho nejtvrdší protihráč a dosavadní pirátský primátor Hřib coby gestor pro dopravu. Právě od vztahů těchto politiků, symbolizujících střet mezi konzervativní částí ODS a nonkonformnějšími Piráty, se bude odrážet spolupráce obou stran, do níž se ani jedné zoufale nechtělo.

Čtěte také

Všechno nasvědčuje tomu, že na hlavu postavený požadavek hnutí Spolu, aby mělo v jedenáctičlenné radě většinu šesti křesel, ačkoliv Piráti a STAN získali ve volbách dohromady víc hlasů než Spolu, nebyl jen taktickým vyjednávacím manévrem. Urputnost, s níž Svoboda na této podmínce trval a odolával i tlaku premiéra Fialy na sjednání koalice na takzvaném vládním půdorysu, spíš napovídá o jiném plánu: Dovést jednání ke krachu a rychle spět k magistrátnímu spojenectví Spolu a ANO.

Pražskou ODS k tomu zřejmě poháněly i vzpomínky na zlaté časy, kdy Prahu mocensky ovládala buď díky drtivému volebnímu vítězství nebo ve skryté či otevřené spolupráci s ČSSD.

Čtěte také

Hnutí oligarchy Babiše je přitom jako stvořené k nějakému typu kartelového vládnutí, připomínajícímu metropolitní verzi opoziční smlouvy Klause a Zemana. Mimo jiné i proto, že šedou eminencí pražské buňky ANO se znovu stala dlouholetá Babišova spojenkyně a předlistopadová frekventantka špionského policejního kurzu Radmila Kleslová.

Jasným potvrzením, že všechno spělo k pražské vládě Spolu a ANO, která by měla v zastupitelstvu většinu jednoho hlasu, byl pokus Spolu zvolit s pomocí ANO Bohuslava Svobodu primátorem. A jediné, co na poslední chvíli zhatilo tento záměr, bylo odmítnutí Hany Kordové Marvanové dodat svůj třiatřicátý rozhodující hlas.

Trauma, které tím občanským demokratům způsobila Marvanová, dokresluje i reakce starostky Prahy 2 a horké kandidátky za ODS na post v magistrátní radě Alexandry Udženiji. Ta v rozhovoru pro Expres. cz na adresu Marvanové doslova prohlásila: „Je to vypočítavá, prolhaná a sobecká mrcha.“

Třiatřicátý hlas Hany Marvanové

Tím spíš je nabíledni otázka, jak vůbec může fungovat nová rada Prahy, jíž předcházela těžko snesitelná atmosféra, již Piráti ještě zahustili vytvořením aliance s hnutím Praha sobě. A kterou opustili až poté, co si Svoboda přestal vynucovat většinu.

Čtěte také

Navenek se vskutku jeví propast mezi pražskými frakcemi ODS a Pirátů nepřekonatelnou. Při porovnání jejich programů ale ukazují rozdíly mezi nimi jako mnohem méně dramatické. Obě strany například slibují ochladit Prahu, rozšiřovat zelené plochy, omezit průjezd aut centrem města. Jen občanští demokraté to neprodávají jako adaptaci na klimatickou změnu.

Jiří Leschtina

O vyhrocené chvíle při nalézání kompromisů mezi dvěma politickými generacemi jistě nebude nouze. A pokud občanské demokraty přitom bude jímat pokušení vydírat své partnery možným spolčením s hnutím ANO? Vždy stačí si vzpomenout na třiatřicátý hlas Hany Marvanové.

 Autor je publicista

Spustit audio