Jiří Leschtina: Jak dostat „Bureše“ do vlády

7. leden 2014

Čas pro dramatickou pauzu. Tak vnímejme mlčení Hradu ke spekulacím, kdy a zda vůbec prezident jmenuje premiéra a jím navržené ministry. Jakkoliv si Miloš Zeman chvíle vypjaté pozornosti užívá, jedno mu musí být jasné. I kdyby se rozkrájel, nevymyslí z hlediska ústavního práva přijatelný argument, jímž by zdůvodnil svůj odpor ke kandidatuře Lubomíra Zaorálka nebo Jiřího Dienstbiera.

Jeden vážný zákonný důvod pro zásah do vládní sestavy ale prezident má. Ovšem u jiného vládního kandidáta – ministra financí Andreje Babiše, který je v archívu Státní bezpečnosti evidován jako agent pod krycím jménem Bureš.

Ano, zákon ministry nejmenuje mezi představiteli veřejných úřadů, na něž se vztahuje povinnost lustrací. Jen od vzniku České republiky se ale u moci vystřídalo dvanáct vlád, v nichž zasedlo 120 členů. Po celou tu dobu Úřad vlády posílal na Hrad s návrhy na jmenování ministra i jejich lustrační osvědčení. Nikdo nezpochybňoval výklad zákona, že pro ministry jakožto šéfy mocných státních úřadů je čistý „lustrák“ podmínkou k vstupu do vlády. Proč by najednou mělo být všechno jinak? Jen proto, že Babiš nemůže na Hrad poslat negativní lustrační osvědčení?

Jak to vlastně hodlá prezident zaonačit? Bude chtít čisté lustrační osvědčení od všech budoucích ministrů kromě Babiše? Proč by ale potom někdo musel splňovat podmínku zákona a někdo nikoliv? Nebo od lustrační povinnosti osvobodí celou vládu? Pak teprve fraška s obcházením zákona získá ty pravé grády.

Zeman vymyslel ještě kurióznější obezličku. Jmenuje Babiše ministrem, pokud do ustavení kabinetu projde ve sněmovně do prvního čtení služební zákon, který by měl členy vlád osvobodit od lustrační povinnosti. Odkdy ale prezidenti činí ústavní kroky na základě návrhů zákonů, které jsou teprve projednávány v parlamentu?

To už by mohla vláda poslat do prvního čtení například zákon o zrušení Národního parku Šumava. A vzápětí by mohly do chráněných zón vtrhnout dřevařské firmy s těžební technikou. Co chcete, zákon je v prvním čtení, opáčili by dřevaři protestujícím ekologům.

Nechme teď stranou, jak dalece se Andrej Babiš zapletl se Státní bezpečností. O tom ať rozhodne soud v Bratislavě. Pro nás je v tuto chvíli podstatné, že dokud platí lustrační norma, bude jeho jmenování do čela nejmocnějšího ministerstva protiprávní. Jak chce potom vláda žádat po občanech, aby dodržovaly platné zákony této země?

Jedinou cestou, jak legálně obdařit Babiše vládní funkcí, je zrušení lustračního zákona. Ostatně mnozí upozorňují, že postupem času klesl preventivní význam lustrací. Mimo jiné i proto, že po více než dvaceti letech se podstatně snížily možnosti i schopnosti lidí, registrovaných ve svazcích StB, proniknout do vysokých úřadů. Případ Andreje Babiše nám ale připomíná, že se ještě mohou mít čile k světu.

Spustit audio