Jiří Leschtina: Dobrá zpráva z divokého severozápadu. Podněcovatelé nenávisti ostrouhali

12. říjen 2018

Divoký severozápad – tak se přezdívá Ústeckému kraji. Kvůli zlatokopům, kteří tady často ve spolčení s politiky víc než kde jinde těžili z divoké privatizace a cinknutých veřejných zakázek.

A kvůli obchodníkům s chudobou, bohatnoucím na předražených nájmech v nacpaných ubytovnách, které jim za převážně romské nájemníky vyplácí stát.

Zvolení zastupitelé ANO v Ústí nad Labem projednají tři možnosti koalice

Magistrát města Ústí nad Labem

Po prvním kole jednání se zástupci dalších zvolených stran a hnutí projedná vítězné hnutí ANO tři možnosti koalice v Ústí nad Labem.

Složité soužití s lidmi z ubytoven se promítlo i do letošní komunální kampaně. Ulicím Ústí nad Labem nebo třeba i Mostu vévodily nenávistné billboardy, slibující město bez parazitů, nulovou toleranci všemu nepřizpůsobivému, vystavění vesnice pro lůzu, deratizaci nebo cukr a bič na ty nepřizpůsobivé.

O to působivější je výsledek voleb v městské části Ústí nad Labem – město. S přehledem tady zvítězil romský lídr kandidátky Pro! Ústí Karel Karika. A za sebou nechal všechny strany i hnutí, hrající cíkánskou kartou.

Karel Karika, ústecký rodák a podnikatel v akvaristice, není v komunální politice nováčkem. V minulém období byl v centrálním městském obvodu Ústí nad Labem místostarostou. A právě v této roli sehrál svůj zatím nejpůsobivější politický part.

Zaručená cesta k úspěchu?

Letos v červnu dokázal v šibeniční lhůtě jednoho měsíce sehnat nové bydlení pro několik desítek lidí vystěhovávaných z ubytovny, kterou majitel rušil. Asi zjistil, že obchod s chudobou se přestává vyplácet.

Bydlela s dětmi téměř rok v garáži. Teď dostane od Ústí nad Labem krizový byt

V některých garážích se zabydleli bezdomovci

Žena, která žila se třemi dětmi v garáži v centru Ústí nad Labem, dostane od centrálního obvodu krizový byt. Rozhodli o tom radní na mimořádném jednání.

Za situace, kdy magistrát Ústí nad Labem městské byty nemá, protože je všechny rozprodal kšeftařům s nouzí, dokázal místostarosta Karika zdánlivě nemožné. Celé dny a týdny hledal na internetu a pak jednal ze soukromými poskytovateli bydlení. A řadu z nich přesvědčil, aby pronajali za únosnou cenu byty samoživitelkám i početným rodinám, které by jinak skončily na ulici.

Místní populistické strany a hnutí proti Karlu Karikovi rozjely agresivní kampaň. Šířily mylné informace, že lidi stěhuje do (jak už víme neexistujících) městských bytů.

„Vytvářejí tím atmosféru, ve které jsou potom ti v uvozovkách slušní lidé rozezleni a posílají mě do plynu. Na noc si vypínám mobil, protože je mi neustále vyhrožováno smrtí. Každý článek, každá zmínka vybudí reakce těchle idiotů. Skutečně si připadám jako v nacistickém Německu před křišťálovou nocí,“ drsně líčil Karika své rozpoložení reportérovi webu A2larm.

Poslední lidé ze zrušených ústeckých ubytoven mají nové bydlení

V Ústí nad Labem se zavírají dvě ubytovny, chodba v Modré ubytovně

Posledních 15 lidí se odstěhovalo z tělocvičny v ústeckých Předlicích do nových domovů. Šlo o ty, kterým se nové bydlení nepodařilo sehnat na konci června po zavření dvou ubytoven v Ústí nad Labem.

Jak je ale možné, že po dalších čtyřech měsících Karika vyhrál volby v samém centru rasisty masírovaného Ústí? Snad to štvaní a dehonestace zvedla víc lidí ze židlí a ti přišli a dali mu hlas. Nebo jim došlo, že tenhle místostarosta ve svém poli působnosti vyřešil problém, kolem kterého opatrně našlapuje nejedna radnice, ale i vláda.

Podněcovatelé nenávisti asi ani tak úplně neodhadli obecnou atmosféru. Vždyť hnutí PRO! Ústí předběhlo i na magistrátní úrovni všechny populistické formace. Vítězné tažení nezaznamenali ani mostečtí radikálové.

To ale ukazuje, že rozdmychávání vášní a nenávisti ještě není zaručenou cestou k úspěchu ani v tak zkoušeném kraji, jakým je divoký severozápad. A ani v zemi, jejíž prezident umanutě útočí na Romy ještě v den voleb u hlasovací urny.

Spustit audio