Jiří Leschtina: A co když Babiš vypne demonstrace?

23. květen 2020

Před třemi měsíci odstartoval spolek Milion chvilek pro demokracii sérii protivládních demonstrací v krajských městech, které měly vyvrcholit počátkem června velkým pražským protestem proti kabinetu trestně stíhaného a do konfliktu zájmů zabředlého premiéra Babiše.

Propuknutí pandemie a nouzový stav se zákazem veřejných shromáždění utnuly protestní štafetu v zárodku. Dnes je ale krizový stav minulostí, mizí řada omezení svobody pohybu nebo podnikání. Jedna věc ale není v dohledu: Odvolání zákazu masových shromáždění, včetně politických demonstrací.

Byly to právě loňské demonstrace, které svou masovostí, vytrvalostí a profesionální organizací dodaly lidovému protestnímu hnutí nespornou legitimitu vyzývat k demisi premiéra i prezidenta. A značné části společnosti také přinesly naději na změnu morálního klimatu v zemi.

Problémy přetrvávají

Čtěte také

Důvody, které vedly ke statisícovým protestům nejenže zůstávají, ale i povážlivě bytní. Premiérův konflikt zájmů už plně zaměstnává Evropský parlament. Případ dotací pro Čapí hnízdo dál čeká na rozuzlení.

Tlak na justici vzrůstá. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová chce parlamentem protlačit zákony, které mají dostat pod kontrolu vlády výběr vedoucích státních zástupců i budoucích soudců.

A mraky se stahují i nad Kavčími horami. Už před koronakrizí se rozjela v Poslanecké sněmovně volba nových kandidátů do Rady České televize, která má pokračovat. A vyvrcholí dalším kolem v příštím roce. Přitom je takřka jisté, že po obou volbách poměr sil v radě převáží ve prospěch odpůrců nezávislosti veřejnoprávní televize.

Naděje občanských aktivistů se upínají k podzimu, kdy by již neměl být důvod k zákazu akcí s neomezenou účastí. Jenže to není vůbec jisté. Vždyť mnozí epidemiologové i politici spekulují o druhé vlně pandemie, která by měla přijít právě na podzim.

Kašel jako záminka?

Čtěte také

Pozoruhodné je v této souvislosti vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k používání roušek. „Nošení roušek na veřejnosti velmi pravděpodobně budeme muset opět zvážit s nástupem sezóny respiračních nákaz na podzim a v zimním období. Musíme být připraveni i nadále efektivně reagovat,“ tvrdí ministr.

Vůbec je zvláštní, že Vojtěch nemluví o koronaviru, ale obecně o respiračních nemocech. A jde vyloučit, že se do repertoáru efektivních reakcí nevloudí zákaz politických demonstrací? Třeba na základě dat státních epidemiologů, kteří je umí, když na to přijde, skrývat v hloubi svých ústavů?

Koneckonců byl to ministr zdravotnictví, na koho chtěl premiér přenést exkluzivní pravomoci umožňující vyhlašovat moratoria na různé sféry ekonomiky i veřejného života. A jestli to teď vypadá, že by nad takovými opatřeními měla mít konečnou kontrolu sněmovna, pak to není bůhvíjaká útěcha.

Andrej Babiš má k dispozici dvě vládní většiny. Ta horší a nebezpečná pro demokracii se skládá z poslanců ANO 2011, komunistů a okamurovců.

Jiří Leschtina

A pokud by se premiér s touhle sestavou přece jen odhodlal zneužít epidemické hrozby k nějakému okleštění práva na demonstrace? Pak by měl vědět, že by tím učinil legitimními akce masového občanského vzdoru.

Koneckonců v Hongkongu už před koronavirem zvládali demonstrace proti čínské diktatuře v rouškách.

Autor je publicista

Spustit audio

Související