Jiří Boudník: Pražská architektura potřebuje osvícené starosty i lepší legislativu

30. prosinec 2015

Architekt Jiří Boudník se narodil se v Plzni, s rodinou emigroval a dostal se do Spojených států. V New Yorku vystudoval umění a architekturu. Jak vnímá mladý architekt podobnost nebo odlišnost dvou metropolí: New Yorku a Prahy?

„Společné mají to, že jsou oboje místem střetu lidí z různých kultur i vrstev, jinak jsou ale úplně rozdílné geograficky a urbanisticky,“ uvedl host Interview Plus.

Zatímco Praha má v sobě v podstatě všechny styly architektury, New York je relativně mladé město, kde je hlavním elementem architektura druhé poloviny 20. století, dodal.

I přesto je inspirace možná, soudí Boudník, podle kterého se zvlášt Praha může učit od New Yorku. „Osvícenosti starostů, rozdílům v politickém vedení, i v propojení s legislativou.“

Právě legislativní zázemí připomněl architekt odkazem na pražské stavební předpisy. „Byla zde snaha, která trvala několik let, a pak se vše hodilo do koše,“ konstatoval.

„V tomto ohledu má Praha co dohánět. Není odvážná, tomu brání například Organizace za starou Prahu,“ tvrdí Boudník.

Podle něj by například Pankrác, oblast hodně vzdálená od staré Prahy, mohl být jakýmsi malým Manhattanem. „Doufám, že postupný trend výstavby nových výškových budov zde bude pokračovat.“

Boudník souhlasí, že problémem české architektury je fakt, že její významné postavy staví spíše v zahraniční než v Česku. „Ano, to souvisí i s těmi méně osvícenými primátory a propracovanou legislativou.“

„V Americe jsou investoři více odvážní a chápou, že pokud vsadí na dobrou architekturu, tak je to vítězný scénář, který umožní lepší prodej bytů nebo to, aby se čínští turisté více fotografovali před stavbami. Tato osvícenost a odvaha investorů i klientů je v daleko větší míře v New Yorku přítomná,“ porovnal dvě zcela odlišné metropole Jiří Boudník.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio