Jiří Berounský: Požadavek na elektronickou evidenci tržeb je oprávněný

21. září 2015

Elektronická evidence tržeb je jedním – podle názorů vládnoucí koalice – z důležitých prvků vládního programu, od něhož si koalice slibuje přísun mnoha miliard do státního rozpočtu.

Sněmovnu čeká v každém případě zásadní politický střet, neboť opozice, ať už opozice z principu, či z opravdových ideových pozic pravice, je proti navrhovanému zákonu.

Ten zavádí totiž nad obchodními transakcemi přísný státní dohled, neboť ony transakce budou muset být elektronicky evidovány zvláštním útvarem ministerstva financí.

Proto, ale samozřejmě nejen proto, jej Miroslav Kalousek tak vehementně a spektakulárně odmítá, neboť – podle jeho názoru – zajistí majiteli Agrofertu dokonalý přehled o hospodaření jeho konkurentů.

Vzhledem k tomu, že ukončení legislativního procesu návrhu zákona je v nedohlednu, byl začátek platnosti onoho zákona mnohokrát posunut.

Čtěte také

Zatím se hovoří o druhém, či třetím kvartálu příštího roku, ale vše závisí na sněmovním jednání, v němž může dojít k nejrůznějším kompromisům.

Pravicová opozice navrhovaný zákon naprosto odmítá, a chystá se proto k rozsáhlým obstrukcím. Obstrukce patří ke klasickým parlamentním metodám, jak zdržet nebo znemožnit parlamentní schválení navrhovaného dokumentu.

Finance, peníze

Argumentace sice nepostrádá v našem případě racionální jádro, ale přesto nevíme, zda hlavním smyslem dotazů a kritických připomínek není zdržování jednání.

Předseda ODS na příklad – podle Lidových novin – říká: „Jedná se o zákon, který se dotkne stovek tisíc občanů a ve výsledku nás všech. ODS bude předkládat argumenty proti přijetí elektronické evidence tržeb, požadovat po vládě analýzy dopadu na živnostníky, které nám zatím nepředložila.“

Proti obstrukcím se vládnoucí koalice chystá bojovat všemi ústavními prostředky, jako je omezení opakujících se řečnických vystoupení, zkrácení jednotlivých projevů, prodloužení jednání do pozdních nočních hodin a podobně.

Navrhovaný zákon jistě zatíží živnostníky jak administrativou, tak pořízením elektronického vybavení. Na druhé straně – je v nás hluboko zakořeněná morálka z doby totality, aniž bychom to byli schopni poznat, ale ono „kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“, je prostě v nás.

Proto si myslím, že návrh zákona má svou oprávněnost, jeho účinnost se může kriticky po určité době zhodnotit a zákon může případně platit jen po omezené období. Přece všichni chceme, aby tento stát prosperoval, ať je u moci ten, či ten.

Spustit audio