Jiří Berounský: Evropská unie je jediná šance

5. červen 2014

Nemohu jinak. Musím se ještě vrátit k eurovolbám, i když se o nich už popsalo mnoho papíru. Domnívám se totiž, že existence Evropské unie a náš vztah k ní je nejdůležitějším prvkem naší zahraniční politiky. Tak důležitým a nesmírně závažným, že nakonec ovlivňuje celkovou politiku tohoto státu.

V rozporu s tímto tvrzením je ovšem katastrofálně nízká účast našich občanů u těchto voleb. Ta je hlavním politickým ale i sociologickým a psychologickým vzkazem této události. Myslím, že vysvětlení, přes všechny zasvěcené komentáře, je velmi prosté.

Poslechněme si nejprve dva, zcela si odporující výroky. Lídr TOP 09, Luděk Niedermayer řekl, že na nízké účasti se podepsalo deset let s kritikem Evropské unie Václavem Klausem v čele země, kdežto místopředseda ODS Jan Zahradil je přesvědčen o tom, že vysoká neúčast je symbolickou porážkou Evropské unie jako konceptu. Jistě jsou v České republice lidé, kteří si nepřejí jakékoli sbližování jednotlivých evropských národů s různou historií, ať už z nacionalistických či mocenských důvodů. Politici spíše z těch mocenských.

Když ale bývalý první občan tohoto státu si myslel, že ta Evropská unie nám více škodí, než prospívá, tak každá babička z české vísky, která se vůbec nezajímá o politiku, ale může volit nebo nevolit, tak samozřejmě nevolí, protože když se nezajímá o politiku, tak podpoří pana prezidenta, neboť ten tomu jistě rozumí.

Čtěte také

A byl to nejen pan prezident, ale i vláda, neboť její převážná část, včetně premiéra, dělala všechno možné, aby občany od sjednocující se Unie odvrátila a ochránila. A setrvačnost je mocná síla, která ovládá stále naši babičku. Počkejte tak dva, nebo tři roky.

Druhým, tentokráte celoevropským politickým vzkazem voleb je vzrůst protievropských stran. Jenže, musíme zde umět rozlišovat. Vedle jednotlivých seskupení euroskeptiků všech států kromě Velké Britanie a Francie, která nebudou mít žádnou šanci dostat se do vlády v národních volbách, což je i případ našeho Petra Macha, je zde onen velký úspěch euroskeptiků ve zmíněné Velké Britanii a Francii. Proč?

Zabránění nežádoucí imigraci není tím hlavním důvodem. Jedná se o bývalé koloniální státy velkých imperií, jejichž občané, i když možná podvědomě, stále sní sen o nadvládě svého státu nad světem a neuvědomují si, že svět se změnil a že jedinou šancí Evropy je její sjednocení. Aby mohla obstát v konkurenčním boji s jinými velkými státy světa.

Spustit audio