Jiné patro

10. červenec 2003

Příměr s jiným patrem, na kterém se podle pana prezidenta odehrávala včerejší schůzka nejvyšších ústavních činitelů na Hradě, je výstižný. Zatímco na minulých schůzkách, konaných v odlišných patrech, v poslanecké sněmovně či ve vládě se politici snažili najít konkrétní způsob, jak zabránit navracení majetku konfiskovaného na základě Benešových dekretů, včera se v hradním patře hodně věnovali tomu, co by se v dané situaci činit nemělo.

Již pozvánka k setkání hlásila, že jeho účelem nebude vytvářet politický tlak na soudy či připravit případné legislativní změny. V komuniké ze setkání se pak mimo jiné říká, že by se politici měli zdržet zbytečných, nervózních a často nepřiměřených reakcí na jednotlivé výroky z domova a zahraničí a na jednotlivé soudní kauzy, anebo že by reprezentanti českého státu neměli upřednostňovat dílčí zájmy před zájmy státu jako celku. Prezident, premiér a předsedové parlamentních komor se včera pravda shodli na tom, že se nic nemění na názoru na minulost a na restituční tečku, ale to se setrvale a samozřejmě konstatuje ve všech patrech naší politiky a důležitější než tato opakování je otázka, jak neměnnosti pohledu na minulost a nezpochybnitelnosti restituční hranice stanovené na 25. únor roku 1948 docílit.

Pokud se tomuto včerejší setkání ústavních politických špiček nevěnovalo, pokud slova Kinský nebo Německo vůbec nepadla, jak bylo zdůrazněno novinářům, pak zřejmě právě s ohledem na patro, ve kterém něco konkrétně řešit nemá valný smysl. Kdo si od včerejšího setkání na Hradě sliboval víc než obecnou výzvu politikům, aby nedělali politické chyby, ten je patrně zklamán. Nicméně i to se občas hodí z adekvátního patra připomenout, když už je těch chyb neúnosně.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.