Jindřich Šídlo: Padni, komu padni, když padne správně

1. září 2017

Symbolická gesta mají v politice velký význam. Někdy větší, než ony drobné kroky a málo srozumitelné posuny po mnoha hodinách vyjednávání, které samozřejmě zůstávají základem staré dobré politiky plné špinavých kompromisů.

Někdy je ale třeba vystřelit pořádnou ránu, aby si všichni všimli. A to se stalo ve čtvrtek večer. Rozhodnutí hnutí ANO, že jeho poslanci budou 6. září hlasovat proti vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapího hnízda, nemá fakticky valný smysl a nic nezmění.

Oba poslanci budou na zářijové schůzi sněmovny vydáni, policie je zřejmě obviní a pokud tak rozhodnou voliči, 21. října někdy odpoledne oba pánové zase imunitu novým zvolením získají. Někdy v listopadu, prosinci můžeme pokračovat: policie požádá znovu a sněmovna bude znovu hlasovat. Jen už ve změněných mocenských poměrech.

Oceňme hnutí ANO za tu upřímnost. Tradiční stará, zkorumpovaná politická strana by nyní patrně své muže demonstrativně vydala pod heslem “Na vteřinu nevěříme, že by byli vinni, avšak spravedlnost platí pro každého, když už jsme o tom toho tolik navykládali”. A možná přemýšlela, jak to zařídit po volbách, aby se třeba otázka imunity pro presumptivního premiéra stala součástí povolebních dohod.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Obvinit ministra ANO?

ANO to říká na rovinu: Na vteřinu nevěříme, že by byli vinni, spravedlnost platí pro každého, ovšem teď se nám to úplně nehodí.

A zatímco fiktivní případ oné tradiční zkorumpované strany pracuje s pouhým předpokladem, jak by se mohla chovat po volbách, ANO nám to beze studu sděluje už dopředu: Pokud vyhraje volby a bude mít šanci složit koalici, otázka imunity pro možného premiéra se zřejmě stane rovnou předmětem koaliční smlouvy.

Pardon, ale jinak to celé ani přeložit nejde. Protože pokud přicházíte, abyste vyčistili chlév, poslední, co potřebujete, je, aby ho čistil i někdo jiný z druhé strany. Takhle klid na práci nevypadá.

Samozřejmě bychom se teď mohli bavit tím, co všechno politici ANO o úplně zbytečné imunitě kdy řekli, ale na jejich obranu: to mluvili o těch druhých.

Andrej Babiš na sněmu ANO

Stejně tak bychom si mohli připomenout Babišovu oblíbenou myšlenku, podle níž by členové vlády neměli být zároveň poslanci a ptát se, jak by to tedy s imunitou bylo v jejich případě. Co kdyby je chtěla policie obvinit? Kdo by zabránil takové nespravedlnosti - obvinit ministra nebo dokonce přímo předsedu vlády?

Ale to by byla zbytečná škodolibost - přistupme na myšlenku, že se nám hnutí ANO snaží sdělit něco skutečně vážného. Pochopili jsme a děkujeme za informaci.

Spustit audio