Jindřich Šídlo: Milion od kadeřnice pro ODS

7. duben 2014

Kdosi na Facebooku to docela vtipně nazval definitivním návratem ODS ke kořenům. Příběh 23leté kadeřnice na mateřské dovolené Sabiny Spálovské, která straně loni – ve volební rok – věnovala podle MF DNES milion korun, opravdu hodně připomíná divoká 90. léta, kdy stranu obdarovávali nebožtíci z budapešťského hřbitova či lékaři z ostrova Mauricius, kteří se později přejmenovali na Milana Šrejbera.

(A abychom byli spravedliví, podobně kreativní účetnictví vykazovaly i všechny další významnější strany té doby a některé, třeba ODA, to nakonec stálo i existenci.)

A je to vlastně podobně zábavné jako tenkrát, třeba když místopředseda ODS Martin Kupka klade řečnickou otázku, proč by vlastně 23letá kadeřnice nemohla někomu věnovat milion. Ano, to je jistě pravda, kdybyste o někom takovém slyšeli, dejte prosím vědět, šel bych se hned přihlásit.

Jenže upřímně řečeno, tohle i kvůli zkušenostem z 90. let vypadá trochu moc jednoduše. ODS sice není v posledních letech všeobecně příliš ve formě, ale pokud by se snad rozhodla k podfuku, který nutně musí prasknout během několika dní, šlo by to pokládat snad jedině za pokus o sebevraždu.

Existuje přitom poměrně dost mnohem rafinovanějších způsobů, jak dostat do oběhu – řekněme – neoficiální peníze, jejichž dárci si z různých důvodů, obvykle ne příliš ušlechtilých, nepřejí být veřejně známi. Znají je v ODS stejně jako další experti na financování v ostatních stranách – a obvykle nejde o jeden milion, což je částka, která při ceně kampaní a stranického provozu vůbec nehraje podstatnou roli.

Ne že bychom se snad neměli na tyhle peníze ptát, jen připomínám, že tu z poslední doby máme mnohem víc případů zázračných finančních toků, například skutečně neuvěřitelně úspornou kampaň Strany práv občanů – Zemanovců, která pravděpodobně dosáhla světově ojedinělého poměru cena – výkon, samozřejmě ve prospěch výkonu, odmyslíme -li tedy volební výsledek.

Čtěte také

Financování politických stran pokládá nášlapné miny v politickém systému každé demokratické země. A v zásadě neexistuje úplně spolehlivý způsob, jak se případným skandálům vyhnout – skoro nejlépe funguje strach, který se objeví po každém skutečně velkém průšvihu.

Ten s milionem od kadeřnice to zřejmě opravdu nebude. Možná ale jen připomene, že zákon o financování stran by si po letech zase zasloužil nějaké to vylepšení, jakkoliv nedokonalé.

Limity na kampaň a stranické účty vedené třeba u ČNB by mohly být dobrý začátek. Všechno se dá obejít – jen čím víc takových kroků musíte udělat, tím pravděpodobnější je, že při tom uklouznete.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.