Jindřich Šídlo: Konec velvyslankyně Klausové

14. září 2015

Jen s trochou nadhledu viděno: Věková hranice 70 let, po jejímž překročení musejí podle služebního zákona opustit své funkce čeští velvyslanci a velvyslankyně, je hodně přísná. Někdo by se možná nebál ani slova „diskriminační“.

Lidé v seniorském věku už snad dávno nepatří na lavičku do parku, a pokud chtějí a vědí, jak pomoci své zemi, je hloupé se jich a jejich zkušeností zbavovat.

Pravidlo „sedmdesát a dost“ dopadne ještě letos na dvě výrazné dámy v české diplomacii: velvyslankyni v Bratislavě Livii Klausovou a ambasadorku v Sýrii Evu Filipi.

Zvlášť v případě paní Filipi nejde o banalitu. Velvyslankyně zastupuje v Damašku nejen zájmy Česka, ale také celé EU a Spojených států, a vzhledem k její erudici a kontaktům bude velmi obtížné ji nahradit.

Ministerstvo zahraničí se podle textu v pondělních Hospodářských novinách snaží nalézt způsob, jak paní Filipi v Sýrii udržet na jiném než velvyslaneckém postu, protože realita je někdy trochu složitější než přísné paragrafy.

Čtěte také

S Livií Klausovou je to komplikovanější. Manželka bývalého českého prezidenta je na rozdíl od kariérní diplomatky Filipi typickou „politickou nominantkou“.

V diplomacii před bratislavskou misí nikdy nepůsobila a její odchod nebude žádnou těžko nahraditelnou ztrátou.

Logo

Jen pro úplnost: Také všichni polistopadoví velvyslanci USA v Praze byli politickými nominanty, tak to prostě v diplomacii chodí a není nutné v tom hledat nějakou postkomunistickou specialitu, nebo dokonce vyzývat k zásahu státního zástupce Ištvana.

Ale stejně se člověk neubrání jisté poťouchlosti. Služební zákon začal v Česku platit především proto, že si to přál prezident Zeman, který tím demonstroval svůj odpor proti jmenování „neschopných kamarádů jiných kamarádů“ na místa, kde by měla hrát hlavní roli odbornost.

Vlastně bychom měli prezidenta ocenit, takovou míru sebekritiky od něj neslyšíme často – odchod paní Klausové z Bratislavy je možná nezamýšleným, ale o to výstižnějším potvrzením prezidentových slov o užitečnosti služebního zákona.

Teď jde jen o to, jak to celé proběhne. Podle HN je stále ještě možná varianta, že se pánové Zeman a Zaorálek nedohodnou, ministr zahraničí paní Klausovou propustí, protože tak to žádá zákon, prezident ji ale odmítne odvolat, případně jmenovat jejího nástupce, dlouholetého zkušeného diplomata Rudolfa Jindráka, kterého mimochodem chová prezident ve velké oblibě.

A paní velvyslankyně pak bude bez platu i aparátu úřadovat pravděpodobně z pronajatého bytu na sídlišti Petržalka.

Byla by to nedůstojná situace pro všechny zúčastněné a především paní Klausovou. Ale třeba situaci pochopí a řešení ulehčí. Bude to tak nejlepší: Lidé a spřátelené rodiny si mají pomáhat, ale není snad nutné, aby to donekonečna sponzoroval daňový poplatník.

Spustit audio