Jindřich Šídlo: Babišovy předčasné volby

7. březen 2016

Andrej Babiš má za sebou docela náročný týden. Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF se pustil do vyšetřování padesátimilionové dotace pro projekt Čapího hnízda, které mu patřilo, pak zase nepatřilo, získalo dotaci a pak zas najednou patřilo.

K vrácení peněz ho vyzvaly jeho vlastní noviny MF DNES, což sice odmítl, ale zase mu to dalo šanci velkolepě oznámit, že peníze věnuje na charitu. A nakonec v pátek ve sněmovně ustál pokus opozice omezit jeho střet zájmů, který je ale stejně tak neskutečně veliký, že ani omezit nejde.

Andrej Babiš už toho všeho měl dost. V sobotním rozhovoru pro Právo se svěřil s myšlenkou, že by to tato koalice také nemusela dotáhnout až ke sněmovním volbám na podzim 2017 a že by se volby mohly konat už o něco dřív, nejlépe v červnu příštího roku. Příští středu o tom předseda ANO pohovoří s prezidentem Zemanem při schůzce na Hradě.

Čtěte také

Tahle myšlenka není úplně nová. Předseda Strany zelených Matěj Stropnický o ní jako variantě, která se nezávazně probírá na Malé Straně, mluvil už v lednu a od té doby je jí možné zaslechnout čím dál častěji. Má to i svoji logiku, parlamentní volby se v téhle zemi konají na jaře už desítky let, od listopadu 1989 pokaždé.

Andrej Babiš má i kus pravdy v tom, že nová vláda, která vyjde z voleb na podzim, už nemá šanci něco udělat s rozpočtem na svůj první rok – pokud je kabinet jmenován v létě, není to o mnoho lepší, protože rozpočet vzniká už od jara, ale přece jen, aspoň něco se stihnout dá.

Andrej Babiš začal v posledních dnech naznačovat, že vládní koalice by mohla skončit

Jako jistou výhodu bychom mohli přičíst i fakt, že by červnový termín výrazněji oddělil volby sněmovní od těch prezidentských, které nás čekají v lednu 2018.

Nebyly by to sice dva úplně jiné světy, ale čím déle od sebe tyhle dva termíny budou, tím lépe, protože dvě úplně spojené volební kampaně je to poslední, co zneurotizovaná česká politika ještě potřebuje.

Takhle ale kalkuluje i Andrej Babiš, který si příliš nepřeje, aby jeho v podstatě už ohlášený deal a i bez něj zjevné spojenectví s prezidentem Milošem Zemanem zmobilizovalo i ty voliče, kteří pro cestu do volební místnosti potřebují silnější impuls.

Čtěte také

Ale stejně tahle Babišova idea, kterou už odmítnul místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, stojí za pozornost. Protože docela prozrazuje, jak Andrej Babiš přemýšlí o pravidlech a institucích politiky, jako je třeba Ústava. Představa, že když se mu zrovna teď zdá, že by ho volby v červnu posunuly k premiérskému křeslu spíš než v říjnu, řekne si prostě, že budou v červnu.

Škoda, že Babiš nedostal v Právu otázku, jestli přesně ví, jak se takové volby vyvolávají. Představa, že stačí lusknout prstem, třeba i složit vládu a už se volí, není sice v kraji úplně ojedinělá, ale nemusel by ji povzbuzovat zrovna vicepremiér.

Předčasné volby jsou zcela výjimečný instrument, který přichází v úvahu až ve chvíli, kdy se politický provoz definitivně zastaví a neexistuje žádná možnost, jak dál. V roce 2013 se to stalo a země se s tím vypořádala, mimo jiné i za tu cenu, že velkou část moc převzal i Babiš.

Volání po předčasných volbách je ale zřejmě potřeba brát s rezervou. Babiš takříkajíc nadhodil myšlenku a teď sbírá reakce. A jak známe Andreje Babiše, je kdykoliv ochoten názor opustit, změnit nebo prostě zapřít. Klást tyhle otázky bude mít smysl po krajských volbách letos na podzim.

A je skoro jisté, že když bude předčasné volby chtít Babiš, nikdo jiný se do nich nepožene.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.