Jeruzalém: napětí před pravoslavnými Velikonocemi

26. duben 2008

Zatímco západní církve oslavily Velikonoce již před měsícem, východní církve je mají teprve nyní. Žádné Velikonoce se neobejdou bez určité dávky napětí, ale ty letošní jeruzalémské jsou ještě o něco napjatější než obvykle, a to kvůli sporům a dokonce i fyzickým potyčkám, které se tu v minulých dnech mezi některými zdejšími křesťany odehrály a hrozí, že poskvrní i letošní oslavy.

Obvykle se tyto ostré spory odehrávají mezi příslušníky, nebo dokonce i duchovními řecké ortodoxní a arménské ortodoxní církve. Týkají se reálné nebo i jen symbolické moci nad důležitými svatými místy, zejména jeruzalémským Chrámem božího hrobu. Tradičně se o něj dělí osm různých církví, jež si hranice svých podílů žárlivě střeží.

Letos v březnu se dva muži v chrámu poprali, když chtělo arménské procesí projít řeckou částí a Řekové jim při tom stáli v cestě. Před týdnem došlo k další rvačce, když několik arménských věřících vystrkalo řeckého kněze ven z chrámu. Izraelská policie krátce zadržela dva Armény a asi sto dalších Arménů pak uspořádalo před policejní stanicí demonstraci.

Nyní hrozí nový incident. Po léta platil zvyk, podle kterého během pravoslavné Bílé soboty sestupoval jeruzalémský patriarcha Řeků společně s arménským patriarchou pro takzvaný Svatý oheň. V roce 2002 ovšem řecká ortodoxní církev prohlásila, že její zástupce půjde pro oheň sám, Arméni, podobně jako Koptové budou prý muset využít jejího zprostředkování. To Arméni chápou jako nepřátelské gesto, které má naznačit, že jejich církev je řecké církvi podřízená.

Od té doby se přijetí zázraku svatého ohně obvykle neobešlo bez nedůstojných strkanic. Otec Athanasius, jehož františkánský řád má na starosti řadu svatých míst v Izraeli, ovšem tvrdí, že letos je napětí ještě větší než v minulosti a obává se, že během letošní Bílé soboty se může odehrát další nepříjemný incident.

Spustit audio

Více z pořadu