Jelcin ve zlaté kleci

22. září 2009

říká ve zkratce o osudech prvního ruského prezidenta z dob vskutku zaslouženého odpočinku někdejší ministr financí a v prvním Putinově prezidentském období dokonce premiér ruské vlády Michail Kasjanov. Jeho kniha popisuje zákulisí jak Jelcinova rozhodnutí v podstatě instalovat do prezidentského úřadu do té doby nenápadného Vladimira Putina, tak trpkého zklamání Borise Nikolajeviče z toho, co tento poslední významný krok jeho politické kariéry jemu osobně a koneckonců celému Rusku nakonec způsobil.

0:00
/
0:00

Jak tedy podle Michaila Kasjanova Jelcinova politická výslužba začínala?

Rozhodně jinak než si představoval. Přepychová rezidence Gorky 9, kam se rodina Jelcinova přestěhovala, měla být místem, kde by se v decentním neoficiálním prostředí připravovala důležitá politická rozhodnutí, do nich by Boris Nikolajevič promítal své bohaté politické zkušenosti i své vize, které zřejmě hodlal skrze zdánlivě loajálního a svrchovaně oddaného Vladimira Putina realizovat. Přepočítal se. Jeho nástupce podobné iniciativy prvního ruského prezidenta, jemuž sám svým prvním dekretem v úřadě zajistil právní nedotknutelnost (což byl podle mnohých jeho hlavní úkol), rozhodně nevítal. Kasjanovovi jako premiérovi velmi rychle sdělil, že ministerské návštěvy u bývalé hlavy státu nejsou vhodné - už proto, že Boris Nikolajevič je vážně nemocen a že lékaři přílišný rozruch kolem Jelcina neradi vidí. Ministři toto prezidentovo doporučení brali tak, jak bráno být mělo - totiž jako rozkaz. K Jelcinovi proti už po pár měsících jezdili jen jeho dva poslední věrní: sám Kasjanov a také šéf kremelské administrativy Alexandr Vološin, ostatně poslední dva mohykáni, kteří z jelcinských dob ve vysokých úřadech ještě zůstali. Jelcin zůstal sám a jak se zdá, příliš se tomu nebránil. Zaprvé už při odchodu z aktivní politiky slíbil, že žádné kroky nového prezidenta nebude veřejně kritizovat, a zadruhé, jak prý Kasjanovovi sám přiznal, se při pohledu na to, v co se mění Rusko, jím osobně svěřené Putinovi, bojí o osud svých nejbližších.

Možná nejsmutnějším sdělením nové Kasjanovovy knihy je popis toho, jak si Boris Nikolajevič uvědomil, že se nejen on sám, ale i ti, kdo jsou s ním ještě v kontaktu, stali cílem systematického odposlechu. Jelcin proto Kasjanovovi doporučoval: Dělejte to jako já: "Kupte si co nejvíc levných mobilů, aby vám jich nebylo líto. Protože jakmile z některého jednou zavoláte, rovnou ho zahoďte." Věru smutný konec ruského národního vůdce, který svému národu jakožto politika 21. století zařídil zrovna Vladimira Putina. Ostatně - Jelcin v moderních ruských dějinách zůstane velikánem, který se dopustil mnoha chyb. Putin byl zřejmě tou vůbec největší. Což je taky základní kánon celé knihy.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: ldo
Spustit audio