Jefim Fištejn: Poslední únik?

30. duben 2023

Skandál s únikem přísně tajných informací ve Spojených státech se zdá být zdárně zažehnán. 21letý Jack Teixeira, takto příslušník massachusettské Národní gardy, který nejpřísněji střežená vojenská tajemství vynášel a umísťoval na skrytou platformu Discord pro pobavení omezené skupiny přátel – tak 20, maximálně 30 lidí – byl bleskurychle zatčen a obviněn americkou FBI.

Britský deník Guardian se zadostiučiněním konstatuje, že rychlost a účinnost jednání bezpečnostních orgánů je nejlepším důkazem, že na ně je spolehnutí a že se FBI konečně poučila z předchozích afér.

Čtěte také

A že jich nebylo málo! Stačí vzpomenout na největší skandál svého druhu, který vstoupil do dějin už v roce 1971 pod názvem Pentagon Papers (v češtině dokumenty Pentagonu). Analytik RAND Corporation Daniel Ellsberg, který v době vietnamské války usvědčil svoji vládu z mnoha nepravostí, čímž si vysloužil potlesk demokratické veřejnosti, je pokládán za jednoho z nejpokrokovějších udavačů americké historie, a i dnes ve svých 92 letech je hojně využíván jako garant vládní transparentnosti.

Pamětlivý posluchač si vybaví případ Edwarda Snowdena z roku 2013, který odhalil nekalé praktiky Národní bezpečnostní agentury NSA a nyní trvalé žije v Rusku, kde podobně nechutné jednání mocenských orgánů asi vůbec nepřichází v úvahu.

Z jakého útvaru dokumenty unikly?

Vojačka Chelsea Manningová, která v roce 2010, tehdy ještě jako voják Bradley Manning, prozradila Julianovi Assangeovi z WikiLeaks utajované skutečnosti ohledně válek v Iráku a Afghánistánu a byla později omilostněna Barackem Obamou, se v roce 2018 neúspěšně pokusila kandidovat do amerického Senátu.

Čtěte také

A nakonec poměrně nedávný případ vyzrazení z roku 2017, kdy překladatelka NSA a bývala příslušnice Air Force Reality Winnerová, která pravidelně zásobovala webovou stránku The Intercept dokumenty z kategorie Top Secret, byla zatčena, odsouzena a podmíněně osvobozena.

Avšak i s takovou operativní reakcí orgánů činných v trestním řízení nejsou všichni spokojeni. Jak praví vtip, stín podezření tam zůstává.

Známý investigativní novinář Glenn Greenwald z již zmíněné platformy The Intercept uvažuje takto: „Na tvrzeních o zdárném uzavření případu je cosi divného. Dodnes není známo, kdo vlastně nechal utajované skutečnosti uniknout do rukou zvědavého mladíka Teixeiry – on sám je přece příliš malé zvíře na to, aby k nim měl přístup. Nevíme ani to, z jakého útvaru dokumenty unikly, kdo na nich pracoval. Byly to vůbec vládní orgány, pokud ano, o jaké instituce se jedná? Jaká mohla být motivace těch lidí?

Jefim Fištejn

Víme jen to, že podklady nebyly předány sdělovacím prostředkům, neobjevily se na WikiLeaks nebo na jiných sociálních sítích, a přesto se dostaly do rukou Rusů. Nikdo neví s jistotou ani to, co vlastně v těch materiálech bylo, až na pár informačních dávek svěřených pečlivě vybraným tiskovinám,“ říká Greenfield.

Nyní, když vyšlo najevo, že se podobné úniky odehrávaly nejspíše už od začátku ruské agrese proti Ukrajině, je jasné, že otázek možná ještě přibude. Bude jich nakonec víc než odpovědí.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.